ΦΑΡΜΑΚO

Ο καθηγητής Δ. Τριχόπουλος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και ακαδημαικός της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Τριχόπουλος, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία συγκροτήθηκε ύστερα από σχεδόν 7 μήνες. Η θητεία της προηγούμενης Επιτροπής είχε λήξει τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο καθηγητής Δ. Τριχόπουλος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μέλη της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών ορίζει το υπουργείο Υγείας τα κατωτέρω πρόσωπα:

1.Δημήτριο Τριχόπουλο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ακαδημαϊκό της Ακαδημίας Αθηνών, ως Πρόεδρο.

2. Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρο.

3. Βασιλική Συριοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή Παιδιατρικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

5. Γεώργιο Χρούσο, Καθηγητή Παιδιατρικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντή Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

6. Βασιλική Παπαευαγγέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

7. Αναστασία Μπαρμούνη, Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παιδίατρο, Επιμελήτρια στον Τομέα Δημόσιας Υγείας στην ΕΣΔΥ.

8. Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ.

9. Σωτήριο Τσιόδρα, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

10. Αντώνιο Αντωνιάδη, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο του Δ.Σ. Ε.Ι. ΠΑΣΤΕΡ.

11. Φλωρεντία Κανακούδη – Τσακαλίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Ανοσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

12. Ιωάννα Παυλοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής
Επιστημών Υγείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

13. Κωνσταντίνο Καρύδη, Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο.

Έργο της Επιτροπής θα είναι:

α. Η διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, η επικαιροποίηση και προσαρμογή του σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρακολούθηση της εφαρμογής του στη χώρα μέσω του Εθνικού Αρχείου Εμβολιασμών καθώς και η παρακολούθηση επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με τους δείκτες του Χάρτη Υγείας.

β. Τα Εμβολιαστικά Προγράμματα που πρέπει να εφαρμόζονται κατά περίπτωση σε ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

γ. Τα μέτρα για την επάρκεια εμβολίων και ορών.

δ. Τα μέτρα για την τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εμβολίων και ορών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ε. Η χρήση νέων τύπων εμβολίων ήδη εδειοδοτημένων από τον ΕΟΦ ή τον αντίστοιχο φορέα της Ε.Ε. ή άλλης χώρας μέλους της, η έναρξη εφαρμογής εμβολιασμών σε λοιμώδη νοσήματα για τα οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε εμβόλιο καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τους εμβολιασμούς.

ζ. Η λήψη μέτρων εμβολιαστικής κάλυψης σε περιπτώσεις επιδημιών, πανδημιών και έκτακτων συμβάντων δημόσιας υγείας.