ΦΑΡΜΑΚO

Δοκιμάζουν το αέριο του γέλιου ως αντικαταθλιπτικό

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές του «αερίου του γέλιου» ως μέσου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Δοκιμάζουν το αέριο του γέλιου ως αντικαταθλιπτικό

Πρόκειται για μείγμα οξυγόνου και αζωτούχου οξειδίου, που χρησιμοποιείται ήδη ως αναισθητικό κατά τη διάρκεια του τοκετού ή σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του, οι συμμετέχοντες στις δοκιμές θα κληθούν να εισπνεύσουν ένα μείγμα του συγκεκριμένου αερίου ή ένα αέριο placebo για μια ώρα, ενώ στη συνέχεια θα αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων τους.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το αέριο παρεμποδίζει το νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη, που σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και την αντίληψη, από το να προσδεθεί στους αντίστοιχους υποδοχείς του εγκεφάλου.

Σε προγενέστερη έρευνα, κατά την οποία οι επιστήμονες είχαν παρεμποδίσει φαρμακευτικά τη γλουταμάτη από το να προσδεθεί στους υποδοχείς του εγκεφάλου, διαπιστώθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης κατά 32% και σε μόλις 80 λεπτά.