ΦΑΡΜΑΚO

Όταν ο Βορίδης συνάντησε την φαρμακοβιομηχανία: θα υποκύψει στην τρόικα και ο ίδιος;

Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σε ένα υπουργείο και σε μία θέση η οποία ήταν, είναι και θα είναι σχεδόν πάντα ηλεκτρική! Αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι φορείς τώρα, είναι να δουν πότε θα σπάσει...αυγά επί το λαικότερον, ο κ. Βορίδης, ο οποίος βεβαίως μπορεί να μην προβεί ποτέ στην πράξη αυτή, και τελικά την ομελέτα, να την ...μαγειρέψει ο επόμενος υπουργός Υγείας.

Όταν ο Βορίδης συνάντησε την φαρμακοβιομηχανία: θα υποκύψει στην τρόικα και ο ίδιος;

Άλλωστε η αίσθηση των περισσοτέρων φορέων που έχουν δει μέχρι στιγμής τον κ. Βορίδη, είναι ότι ακούει, δεν δεσμεύεται και δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ενώ επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, «χωρίς όμως την ακραία συμπεριφορά και την αμετροέπεια που συνόδευε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη». Για τον λόγο αυτό, έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής, τους ίδιους συμβούλους που είχε και ο προκάτοχός του. Πρόκειται δηλαδή για χαρακτηριστικά καθαρά πολιτικού προσώπου, ο οποίος είναι πασιφανές ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με υγειονομικούς φορείς, καθώς είναι γνωστές οι βλέψεις και οι φιλοδοξίες του κ. Μάκη Βορίδη. Θα συγκρουστεί μόνο, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, εάν και εφόσον πιεστεί από την Τρόικα.

Το πρώτο δείγμα γραφής, το έδωσε χθες στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσωπους του ΠΙΣ και όπου άκουσε με μεγάλη προσοχή τους γιατρούς, χωρίς ωστόσο να ανοίνει τα χαρτιά του περαιτέρω και χωρίς να δεσμευθεί.

Κάτι αντίστοιχο βίωσαν και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του πριν από δύο ημέρες. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ ζήτησαν να πάρει θέση ξεκάθαρη για το calwback το οποίο έχει γονατίσει τον κλάδο. Ειδικότερα, ΠΕΦ και ΣΦΕΕ ζήτησαν από τον κ. Βορίδη το ετήσιο clawback να μην υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, την στιγμή που για το πρώτο εξάμηνο του 2014, έχει ήδη αγγίξει τα 100 με 120 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να δημιουργηθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα και να ελεγχθεί η κυκλοφορία των ακριβών φαρμάκων, αίτημα στο οποίο συμφώνησε ο υπουργός Υγείας.

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης κυριάρχησε ιδιαίτερα στην πρώτη συνάντηση, και φυσικά οι επιχειρηματίες δεν δίστασαν να τονίσουν πως με 2 δις ευρώ τον χρόνο, η δαπάνη στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Εκείνο πάντως που παραδέχθηκε ο κ. Βορίδης, είναι το γεγονός ότι πράγματι έγιναν μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια στο φάρμακο, «καρφώνοντας» εμμέσως πλην σαφώς τον προκάτοχο και επιστήθιο φίλο του κ. Γεωργιάδη.

Για τους ανασφάλιστους αυτό που ζητούν διακαώς οι εκπρόβωποι της φαρμακοβιομηχανίας είναι να δώσουν δωρεάν φάρμακα, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις σε όλα τα σκευάσματα. Αυτό είναι το πιο δίκαιο και σωστό, αναφέρουν οι επικεφαλής των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακόμη, η πρόταση του ΣΦΕΕ που συζητήθηκε είναι η ένταξη των 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους προσθετικά στον συνολικό στόχο, η εξαίρεση των εμβολίων (στα πλαίσια της πρόληψης που ήδη προβλέπεται και από το υπουργείο Απόφαση) και η αφαίρεση του ποσού 1€/ ανά συνταγή (που προορίζεται για τους ανασφάλιστους) από την εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Τέλος η φαρμακοβιομηχανία να πληρώνει στην υπέρβαση το ποσοστό που της αντιστοιχεί (66%).

Να θυμίσουμε ότι επίκειται από ημέρα σε ημέρα η υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ έχουν ζητηθεί να καλυφθούν από την φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας φυσικά, είναι το ζήτημα της μείωσης του πσοσοτού κέρδους των φαρμακοποιών. Εδώ ο νέος υπουργός Υγείας θέλει να αυτενεργήσει. Τι εννοούμε: το ποσοστό κέρδους πρέπει να μειωθεί στο 15% από 17,5% που είναι σήμερα και που ήδη έχει υποστεί μείωση. Δίνοντας τα φάρμακα υψηλού κόστους στους φαρμακοποιούς (την διάθεσή τους δηλαδή) με ένα ποσοστό 13%, ο κ. Βορίδης ευλεπιστεί να ικανοποιήσει τους δανειστές, και έτσι δεν χρειάζεται να μειωθεί τόσο απότομα το ποσοστό κέρδους. Μία μικρή μείωση που θα χρειαστεί να γίνει επιπλέον, μπορεί να υλοποιηθεί αργότερα. Πάντως η εκτίμηση της φαρμακοβιομηχανίας για το μέτρο της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, είναι ότι θα γίνει στο τέλος Ιουλίου, θα το τραβήξουν όσο μπορούν πιο πίσω το μέτρο αυτό, εκτιμούν οι επικεφαλής της ΠΕΦ.

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης - ΠΙΣ: με κλειστά «χαρτιά» από την πλευρά του υπουργού η πρώτη συνάντηση