ΦΑΡΜΑΚO

Φρουζής στο Athens Health Forum: Φτάσαμε να ποινικοποιήσουμε την ασθένεια των πολιτών

Ράπισμα κατά της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου, έδωσε για ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, μιλώντας στο συνέδριο του Athens Ηealth Forum 2014 που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιο λογική μία διείσδυση των γενοσήμων στο 35% και όχι στο 60% που θέτει άμεσα και επιτακτικά η τρόικα. 

Φρουζής στο Athens Health Forum: Φτάσαμε να ποινικοποιήσουμε την ασθένεια των πολιτών

Φτάσαμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε την ασθένεια των πολιτών, τόνισε ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας, ότι «είμαστε στην 5η χρονιά συμπίεσης του προϋπολογισμού στο φάρμακο ο οποίος σήμερα τρέχει με 2,3 δις ευρώ, δηλαδή είναι μισός από τα επίπεδα του 2009. "Ως Έλληνες είμαστε από την μια υπερβολή, στην άλλη και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει», συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αναζητείται σήμερα μια περαιτέρω συνεισφορά στα εκτός πατέντας φάρμακα αλλά και η μεγαλύτερη διείσδυση στα γενόσημα τα οποία είναι αυτήν την στιγμή στο 28%. Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Όσο λιγότερο μιλάει η Πολιτεία για την αύξηση της κατανάλωσής τους, τόσο θα τα εμπιστεύεται ο κόσμος και ως εκ τούτου το έργο αυτό πρέπει να αναλάβουν αποκλειστικά οι επιστήμονες». Αναφορικά με την μνημονιακή υποχρέωση για αύξηση των γενοσήμων στο 60%, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε ότι είναι πολύ πιο λογικό, η διείσδυση να αγγίξει στο 35%.

Αναφορικά με τις δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο κ. Φρουζής υπογράμμισε ότι σήμερα είμαστε στο 4,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 7% και η τροϊκα μας έχει βάλει το "ταβάνι" στο 6%!

Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε από την Πολιτεία να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρίες ώστε να κλείσουν τους προϋπολογισμούς χωρίς να τους...ξετινάξει με το χαράτσι του clawback.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

Βορίδης: Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία & το φάρμακο μέσα από εσωτερική αναδιανομή