ΦΑΡΜΑΚO

Λουράντος: δεν συμβιβαζόμαστε με καμία μείωση ποσοστού κέρδους

Με καμία μείωση ποσοστού κέρδους δεν συμβιβάζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, καθώς οποιαδήποτε μείωση θα ρίξει στον Καιάδα των βιωσιμότητα των φαρμακείων.

Λουράντος: δεν συμβιβαζόμαστε με καμία μείωση ποσοστού κέρδους

Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών όπου βρεθούν και σταθούν και ειδικότερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κων. Λουράντος.

Ήδη οι τιμές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές και καλώς είναι – τονίζει ο κ. Λουράντος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ- προσθέτοντας ότι με μία περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, όπως επιθυμεί η τρόικα και οι δανειστές, τα φαρμακεία δεν μπορούν να επιβιώσουν. Σημειώνει δε, ότι ήδη στην Ελλάδα το ποσοστό κέρδους είναι πολύ πιο χαμηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή 18,5%, όταν στην Ευρώπη είναι 21,6%, με την τρόικα να επιδιώκει περαιτέρω μείωση που θα φθάσει στο 15%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κέρδους είναι χαμηλό στο 3%, οι τιμές δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν.
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ δηλώνει ακόμη, ότι με τόσο χαμηλές τιμές στην Ελλάδα, είναι εύλογο να πραγματοποιούνται εξαγωγές σε πολλά σκευάσματα και ήδη εμβόλια και άλλα ευπαθή σκευάσματα που χρειάζονται ψυγείο αυτή την στιγμή είναι εξαφανισμένα από την αγορά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με καμία μείωση του ποσοστού κέρδους συνεχίζει, τονίζοντας ότι ήδη η γεωγραφία στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή, με διάσπαρτα φαρμακεία σε όλη την χώρα ηπειρωτική και νησιωτική, ενώ ήδη πολλά φαρμακεία μεταφέρονται από στενά σε κεντρικούς δρόμους και σημεία προκειμένου να επιβιώσουν.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου τι μέλλει γενέσθαι με τα ΜΥΣΥΦΑ και ότι τελικά τα μη αποζημιούμενα φάρμακα κατευθύνονται στα Σούπερ Μάρκετ, ο κ. Λουράντος με έμφαση τόνισε ότι θα σας έλεγα, ότι «τα Σούπερ Μάρκετ θέλουν να γίνουν φαρμακεία», προσθέτοντας ότι μία γνωστή και ευπώλητη κρέμα η οποία κοστίζει 4,99 ευρώ το Σούπερ Μάρκετ μπορεί να την πουλήσει ακόμη και 7 ευρώ, ενώ εάν ένα φαρμακείο την πουλήσει 5 ευρώ θα έχει πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην αγορά φαρμάκου στην Ευρώπη, ο κ. Λουράντος επισημαίνει ότι είναι ελεύθερη καθώς οι αποστάσεις εκεί είναι τεράστιες και επομένως, μπορεί ο πολίτης να βρει τα αναγκαία του φάρμακα όπως αναλγητικά κλπ. σε Σούπερ Μάρκετ όπου δεν υπάρχει φαρμακείο. Ωστόσο στην Ευρώπη, είναι θεσπισμένο ένα πάγιο ποσό ανά συνταγή που εκτελείται καθώς και μία υπερωριακή αμοιβή για όσα φαρμακεία παραμένουν ανοικτά μετά από κάποια ώρα. Θύμησε, δε ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε 1 φαρμακείο ανά 900 κατοίκους, ενώ στην Ευρώπη η αναλογία αυτή, είναι 1 φαρμακείο ανά 4.000 κατοίκους.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: κίνδυνος για την δημόσια υγεία η πίεση για μεταφορά φαρμάκων στα ΜΥΣΥΦΑ

Ο Άδωνις κάνει ένα ακόμα βήμα για την απελευθέρωση των φαρμακείων