ΦΑΡΜΑΚO

Βασ. Κάτσος στο Pharma & Health Conferences: εθνικός πρωταθλητής η φαρμακοβιομηχανία- όχι στην ποινικοποίηση της αγοράς

Αναρωτιέμαι για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν έχουμε πάει σε δαπάνη φαρμάκου στο 1,9 δις. ευρώ και όταν έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού.

Με την σκληρή αυτή φράση, ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο Pharma & Health Conference στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ο πρόεδρος της Pharmathen και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασίλης Κάτσος.

Βασ. Κάτσος στο Pharma & Health Conferences: εθνικός πρωταθλητής η φαρμακοβιομηχανία- όχι στην ποινικοποίηση της αγοράς

Μιλώντας πάντα για την φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε «Δεν πρέπει να πάμε σε προηγούμενα επίπεδα. Φυσικά, πήγαμε στο άλλο άκρο. Όμως το σημερινό επίπεδο της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί. Πρέπει ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε φθηνό γενόσημο. Έχουμε πάει σε κλειστό προϋπολογισμό. Άρα χρειάζεται σωστή διαχείριση υπαρχόντων πόρων».

Και συνέχισε:

«Οι δύο άξονες της αγοράς είναι οι καινοτόμες θεραπείες και η άμεση πρόσβαση σε καλά και ασφαλή γενόσημα. Πρέπει να διαχειριστούμε πώς θα εντάξουμε τις νέες θεραπείες. Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα διαχειριστούμε τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Είμαστε υπέρ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Για το πλαφόν στη συνταγογράφηση ανέφερε ότι είναι σημαντικό ώστε να μην ξεφεύγουμε, ειδικά οι γιατροί. Αντίστοιχα πρέπει να θεσπιστεί ένα όργανο ελέγχου της δαπάνης μέσω της ΗΔΙΚΑ. Να δούμε από πού έρχεται η υπέρβαση. Με την εποπτεία του υπουργείου Υγείας να διαμορφώνονται προτάσεις. Να μην ποινικοποιήσουμε τη φαρμακευτική αγορά.

'Οσον αφορά την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία, υπογράμμισε:

«Η ανάπτυξη θα έλθει μόνο από την επένδυση στην καινοτομία. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από σοβαρότητα και συστράτευση. Ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Αποτελεί έναν εθνικό πρωταθλητή. Είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας που καινοτομεί. Είναι αδιανόητο στη Γαλλία, ο Γάλλος να μην υποστηρίζει τον Γάλλο παραγωγό φαρμάκου, το ίδιο και στη Γερμανία... Πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες υπερβάσεις για να στηρίξουμε την προσπάθεια.

Έρευνα γίνεται μέσω των Ελληνικών εταιριών. Υπάρχουν επιχειρήσεις ελληνικές που κατατάσσονται στις 50 καλύτερες ερευνητικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μιλάμε για εγχώρια καινοτομία. Δεν είμαστε μόνο εμείς στην Pharmathen. Πώς όμως να προχωρήσουμε όταν για να πάρουμε μια άδεια περνάει τόσος καιρός και μετά επειδή ο ΕΟΦ δεν είναι Οργανισμός Αναφοράς δεν μπορούμε να το διανείμουμε έξω; Δείτε τι γίνεται στην Σκανδιναβία!»

Η ανάπτυξη έχει ξεφύγει από την τρόικα, κατέληξε ο κ. Κάτσος, προσθέτοντας ότι είναι θέμα του πώς θα διανείμουμε επαρκέστερα τους υπάρχοντες πόρους. Και ο κλάδος του Ελληνικού φαρμάκου προσφέρει λύσεις.