ΦΑΡΜΑΚO

Αντωνόπουλος Roche Hellas: να μην χάσουμε την ευκαιρία των κλινικών ερευνών

Να μην χάσουμε την ευκαιρία και το τρένο της κλινικής έρευνας, παρότρυνε με την ομιλία του ο κ. Χρ. Αντωνόπουλος Medical Director της Roche Hellas, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο Pharma & Ηealth Conferences, με τίτλο «Η κλινική έρευνα μοχλός ανάκαμψης του συστήματος Υγείας».

Αντωνόπουλος Roche Hellas: να μην χάσουμε την ευκαιρία των κλινικών ερευνών

Σήμερα είναι η ημέρα καινοτομίας. Όλοι μιλούν γι αυτό, αλλά το θέμα της κλινικής έρευνας δεν έρχεται μόνο του. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Η ανάπτυξή της είναι win win κατάσταση, υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος και συνέχισε:

«Οι χώρες με υγιή το κομμάτι του συστήματος υγείας έχουν και υγιείς οικονομίες. Η πρόοδος της ιατρικής βασίζεται στη βιοιατρική. Η καινοτομία σε μεγάλο ποσοστό βασίζεται στη φαρμακοβιομηχανία. Η στρατηγική του 2020 έχει ως στόχο να υπάρχει πάνω από το 3% στην έρευνα και ανάπτυξη. Οι κλινικές έρευνες φάσης 2 και 3 είναι το πιο σημαντικό. Κάθε χρόνο 20 δισ. επενδύονται σε αυτό το τμήμα της έρευνας.
Στην Ελλάδα είμαστε χαμηλά. 0,6% του ΑΕΠ έναντι 1,8% στη Βρετανία ή πάνω από 3% στην Φινλανδία. Μετά την κρίση στην Ελλάδα, έπεσε σε νούμερα κατά 50% χαμηλότερα. Εδώ αντί να πηγαίνουμε μπροστά πάμε πίσω».

Αναφερόμενος στο κομάτι της κλινικής έρευνας, ο ομιλητής απηύθυνε το ερώτημα, μήπως έχει χαθεί ως ευκαιρία; Το πρόβλημα δεν είναι στο Pool ασθενών, επιστημόνων, κλινικών. Δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, σημείωσε, υπογραμίζοντας ότι η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα μέσα στα νοσοκομεία δεν αντισταθμίζουν το όφελος. Τόνισε ακόμη τα εξής:

«Σε μια πρόσφατη συζήτηση ο κ. Κ. Αθανασάκης από την Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας, είχε πει ότι σε κάθε κλινική έρευνα εισάγονται 200.000 ευρώ. Είναι μοχλός ανάπτυξης. Έχουν γίνει βήματα, αναφέρομαι στην Υπουργική απόφαση, 22/2/2013. Αν υλοποιηθεί σωστά με κάποιες βελτιώσεις θα μπορούμε να εγκρίνουμε μελέτες σε 60 μέρες. Για μία μελέτη για φάρμακο για φάση 2 για νόσο εκφυλιστικού .... ωχρής κοιλίδας, δεν μπορέσαμε να φέρουμε τη μελέτη λόγω μη ανταγωνιστικού χρόνου έγκρισης. Σε κεντρικό επίπεδο στην εταιρία πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε εδώ. Υπάρχουν κλινικές μελέτες. Την τριετία έχουμε φέρει πάνω από 55 μελέτες, με 4.000 ασθενείς και περίπου 13 με 14 εκατομ. ευρώ ήλθαν μόνο από τη Roche.
Δε θα βρούμε τον τροχό από την αρχή, υπάρχει το Βέλγιο που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για εμάς! Εκεί, το 2013, η βιομηχανία επένδυσε 8 δισ.ευρώ. Εκεί κάνουν τα αυτονόητα, υπάρχει ένα πλαίσιο κυβερνητικής υποστήριξης». Είναι ανάγκη να μην χάσουμε την ευκαιρία, επεσήμανε ο κ. Αντωνόπουλος.

Αναφερόμενος στη δράση της Roche Hellas, υπογράμμισε ότι η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην κλινική έρευνα, έχοντας εντός του 2013, 31 ενεργές κλινικές μελέτες σε 170 κέντρα στη χώρα, μια επένδυση που αγγίζει τα €3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σταθερός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των παραπάνω αριθμών.