ΦΑΡΜΑΚO

Δεν προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί – Στο 15,6% έπεσε το ποσοστό κέρδους

Την απόφαση να μην προχωρήσουν τελικά σε 24η απεργία των φαρμακείων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 10/7 έξω από το υπουργείο Υγείας -ημέρα κατά την οποία η τρόικα θα επισκεφτεί το υπουργείο Υγείας- έλαβε η πλειοψηφία των προέδρων των φαρμακοποιών, κατά την πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση που είχαν σήμερα από τις 10:00 το πρωί, παρά την σχετική πρόταση που έκανε ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης.

Δεν προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί – Στο 15,6% έπεσε το ποσοστό κέρδους

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας εξέφρασαν, ωστόσο, σοβαρούς προβληματισμούς για τα συνεχιζόμενα πλήγματα κατά των φαρμακείων και προσανατολίζονται πλέον σε κινητοποιήσεις "άλλου τύπου" μετά την ανακοίνωση του υπουργού, Μάκη Βορίδη, για τη μείωση του ποσοστού κέρδους στο μεσοσταθμικό 15,6% από 21% που ήταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας έδωσαν διορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, μέχρι την έναρξη εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, που ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.

Διαβάστε όλη τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ το απόγευμα:

"Αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί θέτοντας στην κυβέρνηση σειρά αιτημάτων που έχουν σχέση με την βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας τουφαρμακείου, που χτυπήθηκε βάναυσα την τελευταία τετραετία.Η συγκέντρωση των προέδρων όλης της χώρας κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων και έδωσε διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής τηςυπουργικής απόφασης σχετικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.Οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν ότιδεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, πουωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τονΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους."

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε πως:

"Μετά την θεσμική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει τα φαρμακεία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων και των υπερβολών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεχθήκαμε ένα ακόμη πλήγμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών προσαρμογών και επιλογών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται από το εισόδημα των Eλλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. Aπό τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος. Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του.

Οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση. Εξετάζουμε μέτρα αντίδρασης και απαιτούμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους μέτρα που θα βελτιώσουν και την οικονομική και τη θεσμική λειτουργία του φαρμακείου, η οποία εντέλει είναι προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ελληνικού λαού που στηρίζεται στο φαρμακείο στα χωριά και τις μικρές πόλεις".

Την σύσκεψη άνοιξε ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος έκανε αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση για το θέμα του ποσοστού κέρδους με τον υπουργό κ. Βορίδη. Στη συνέχεια διατύπωσε σειρά μέτρων για την στήριξη των φαρμακείων όπως:

-Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.

-Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

-Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.

-Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.

-Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα(ανώτατο όριο όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.) και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των48 ωρών.

-Να νομοθετηθεί :

α) Το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ

β) Κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

γ)Το rebate να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.

δ)Να οριστούν νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες(παρασκευή φαρμάκων κ.τ.λ.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ήταν στις προϋποθέσεις που έθεσε η τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου από την Ελλάδα. Η τρόικα είχε ζητήσει το ποσοστό να πέσει στο 15%.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε την μείωση του ποσοστού κέρδους από το 21% στο 19%, εάν συνυπολογισθεί το rebate (υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσοστό κέρδους (μεσοσταθμικά) πέφτει στο 15,6%.

Διαβάστε επίσης:

Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν κινητοποιήσεις άλλου τύπου και στοχοποιούν κυβέρνηση & ΕΟΠΥΥ

ΕΣΑμΕΑ: αφήστε μας τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Στο ΦΕΚ η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών

Φαρμακοποιοί: Υπόσχονται θερμό καλοκαίρι κάνοντας κόλαση τη ζωή της κυβέρνησης