ΦΑΡΜΑΚO

«Ταμείο Ανασφάλιστων» η νέα πατέντα της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς απέστειλε η ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να προετοιμαστούν για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

«Ταμείο Ανασφάλιστων» η νέα πατέντα της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ξεκαθαρίζει ότι οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα πληρώνουν τη συμμετοχή στα φάρμακα, όπως και οι ασφαλισμένοι, αλλά και το 1 ευρώ σε κάθε συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ:

--στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα εισαχθεί στην κατηγορία του φορέα : «Ταμείο Ανασφάλιστων» και ο ανασφάλιστος θα ονομάζεται «Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014».

--Οι συνταγές θα μπορούν να εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά από ιατρούς Νοσοκομείων και ΠΕΔΥ και σε καμία περίπτωση χειρόγραφα.

--Οι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων για αποκλειστικά νοσοκομειακή χρήση που εκτελούνται από φαρμακεία νοσοκομείων θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και αν χαρακτηρισθούν με "Στερείται" θα μπορούν να εκτελεστούν και σε φαρμακεια του ΕΟΠΥΥ.

--Οι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων που εκτελούνται είτε από φαρμακεία νοσοκομείων είτε από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να εκτελεστούν από ιδιωτικά φαρμακεία. Επιβεβαιώνεται ότι ισχύει σε συμφωνία με την Υ.Α. 56432/2014 (ΦΕΚ 1753 Β').

--Πάνω στην εκτύπωση της εκδοθείσας συνταγής ως ασφ. φορέας θα εμφανίζεται «Ταμείο Ανασφάλιστων» και καμία άλλη σήμανση. Προτείνουμε η ονομασία να είναι «Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» και δεν χρειάζεται άλλη σήμανση.

--Στις συνταγές αυτές θα γίνεται η κράτηση του 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ. Γενικά για τις συνταγές των ανασφάλιστων ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις με τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ άρα και η συμμετοχή και το 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, όταν εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία."