ΦΑΡΜΑΚO

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η παραδοχή του Χαρδούβελη για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας και τα αντικίνητρα

Το τέλος του Μνημονίου και την αρχή μιας νέας εποχής, μέσα από ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης προαναγγέλει ο υπουργός Οικονομικών με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η παραδοχή του Χαρδούβελη για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας και τα αντικίνητρα

Η Ελλάδα σταδιακά οδεύει προς το τέλος του Προγράμματος, τονίζει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας: «Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή για ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στο οποίο θα δεσμευτούμε όχι διότι αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη δανείων, αλλά διότι πιστεύουμε σε αυτό ως αναγκαία συνθήκη για την ευημερία της χώρας και τη μακροοικονομική βιωσιμότητα εντός του απαιτητικού περιβάλλοντος του ευρώ».

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης υπογραμμίζει ότι
το ελληνικό Σχέδιο στηρίζει εξαγωγικούς κλάδους στους οποίους η χώρα διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ενδεικτικά, αλλά όχι εξαντλητικά όπως αναφέρει, τέτοιοι τομείς είναι, ο τουρισμός, οι καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, η ενέργεια, τα logistics, η ναυτιλία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι βιομηχανίες μετάλλων και δομικών υλικών, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες και η έρευνα.

«Καθώς μία ανεπτυγμένη χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να επικεντρώνεται σε κλάδους οι οποίοι βασίζονται στο φθηνό εργατικό κόστος, η γενική κατεύθυνση του ελληνικού Σχεδίου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της ενσωμάτωσης μεγαλύτερου τεχνολογικού περιεχομένου, καινοτομίας και γνώσης» αναφέρει.

Ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι γνωστό ότι έχει άπειρα συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι ίσως ο μοναδικός, ο οποίος παρά την πρωτοφανή ύφεση που βίωσε η χώρα (και εξακολουθεί να βιώνει), συνέχισε να επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υψηλή τεχνολογία, έρευνα και καινοτομία. Παρά δε τα χαράτσια τα οποία βίωσε αγόγγυστα, έβαλε πλάτη και εξακολουθεί να βάζει, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον που ευνοεί ακόμη και σήμερα, τα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα και περιορίζει τα εγχωρίως παραγόμενα. Το Ελληνικό επώνυμο φάρμακο, που εξάγεται σε 80 χώρες, αποτελεί τον πιο αξιόπιστο πρεσβευτή μας στο εξωτερικό. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ.

Αυτό που ζητούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων (ελληνικών και πολυεθνικών) είναι απλό όπως τονίζουν αλλά μάλλον δυσνόητο για ττην κυβέρνηση : να πάψει πλέον η όλη η διαδικασία να επικεντρώνεται μόνο στις τιμές, να γίνονται έλεγχοι στην συνταγογράφηση καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, να ελεγχθούν και τα άλλα κέντρα κόστους, να υπάρξουν κίνητρα για τη χρήση οικονομικότερων θεραπευτικών επιλογών και επιτέλους να σταματήσει το μένος των χαρατσιών, τα οποία άλλοτε «βαφτίζονται» clawback,άλλοτε rebate, άλλοτε υποκοστολογήσεις κλπ.

Έτσι, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το φιλόδοξο σχέδιο Ανάπτυξης του υπουργού Οικονομικών, αλλά με αντικίνητρα, με έλλειψη ρεαλισμού και με απουσία εθνικής πολιτικής για το φάρμακο, δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει.

Διαβάστε ακόμη;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που επενδύει στην καινοτομία

Η φαρμακοβιομηχανία 1ος κλάδος έντασης επενδύσεων ανά εργαζόμενο ακόμη και μέσα στην κρίση