ΦΑΡΜΑΚO

Παραδοχή Βρετανών γιατρών για "απερίσκεπτη" συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Σχεδόν οι μισοί παθολόγοι στην Μ. Βρετανία πιστεύεται ότι συνταγογραφούν "άσκοπα" και "υπερβολικά" αντιβιοτικά χάπια στους ασθενείς τους, ακόμη και αν ξέρουν ότι η αγωγή αυτή δεν θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα των ασθενών, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Nesta.

Παραδοχή Βρετανών γιατρών για "απερίσκεπτη" συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Η έρευνα που έγινε σε δείγμα περισσότερων από 1.000 παθολόγων σε όλη τη Μ. Βρετανία έδειξε ότι το 45% αυτών συνταγογραφούν επίμονα και "απλόχερα" αντιβιοτικά σε ασθενείς γνωρίζοντας ότι δεν βοηθούν τους ασθενείς τους.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε, επίσης, ότι συνταγογραφούν φάρμακα "αρκετές φορές την εβδομάδα", ακόμη και όταν δεν είναι σίγουροι για το αν αυτά είναι ιατρικώς αναγκαία. Η έρευνα έδειξε ότι στο 90% των περιπτώσεων οι γιατροί το πράττουν επειδή "αισθάνονται υπό πίεση".

Ένας από τους ερωτηθέντες γιατρούς σχολίασε χαρακτηριστικά: "Αν δεν δώσουμε αντιβιοτικά (στους ασθενείς) απλώς θα επιστρέψουν την επόμενη μέρα για να επισκεφθούν άλλο γιατρό που θα το κάνει. Η πραγματικότητα είναι ότι το κάνουμε απλά για να σταματήσουν (οι ασθενείς) να μας ενοχλούν".

Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών έχει συμβάλλει στην ευρύτερη ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας ότι, σύντομα, τα φάρμακα αυτά δεν θα είναι σε θέση να καταπολεμήσουν ανθεκτικά τα μικρόβια.

Η έρευνα αυτή έγινε με αφορμή τα αποτελέσματα συγγενούς έρευνας από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου University College London, η οποία έδειξε ότι ενώ η συνταγογράφηση αντιβιοτικών ήταν στο 36% το 1999, έχει φτάσει το 51% μέχρι το 2011 και σήμερα εκτιμάται ότι είναι ακόμα υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης:

Νέο βιοδιασπώμενο φιλμ φέρνει χαμόγελα στους ασθενείς με χρόνιους πόνους