ΦΑΡΜΑΚO

Νέα αλοιφή φέρνει χαμόγελα στους ασθενείς με ροδόχρους ακμή

Επανάσταση στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο διαδεδομένα δερματικά προβλήματα στον κόσμο, την ροδόχρους ακμή, φέρνει ένα νέο σκεύασμα σε μορφή αλοιφής από την εταιρεία Galderma.

Νέα αλοιφή φέρνει χαμόγελα στους ασθενείς με ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή (rosacea) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος του προσώπου που χαρακτηρίζεται από έξαψη και κόκκινες κηλίδες, οι οποίες εμφανίζονται κατά κανόνα στο κεντρικό μέρος του προσώπου. Η ροδόχρους ακμή μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα με διαφορετικούς τύπους δέρματος και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών.

Εκτιμάται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από το ερύθημα της ροδόχρους ακμής, το οποίο επηρεάζει ριζικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες και την ψυχολογική τους κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε έντονο σημάδι στο ανθρώπινο σώμα -και ειδικά στο πρόσωπο- συντροφεύεται, δυστυχώς, από ένα κοινωνικό στίγμα "διαφορετικότητας", το οποίο αποξενώνει τον/την ασθενή από το κοινωνικό σύνολο. Ο ασθενής νιώθει ψυχολογική πίεση για την εμφάνισή του, και από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει για αυτό, ακολουθούν συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένου στρες, που φυσικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική του υγεία.

Σε έρευνα που διεξήχθη από τον οργανισμό National Rosacea Society στις ΗΠΑ, αποδείχτηκε ότι πάνω από το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ροδόχρους ακμή μειώνει την αυτοεκτίμησή τους και το 41% ότι αποφεύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις και κοινωνικές συναναστροφές λόγω της κατάστασής/εμφάνισής τους. Επίσης το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν ημέρες που δεν πάνε στην δουλειά τους, επειδή έχουν έξαρση της ροδόχρους ακμής, ενώ το 25% υποφέρει από συμπτώματα κατάθλιψης.

Η νέα αλοιφή από την εταιρεία Galderma, ωστόσο, υπόσχεται να βάλει τέλος σε αυτή την καθημερινή οδύνη των ατόμων που έχουν ροδόχρους ακμή. Πρόκειται για ένα νέο σκεύασμα, το οποίο ονομάζεται "Mirvaso" και περιέχει τη δραστική ουσία βριμονδίνη (brimondine). Η συγκεκριμένη αλοιφή έχει αποδειχτεί σε όλες τις μελέτες μέχρι σήμερα ότι καταφέρνει να εξαφανίσει τα σημάδια της ροδόχρους ακμής από την επιδερμίδα των ασθενών μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την εφαρμογή της!

MIRVASO tube front FINAL

Αν και δεν πρόκειται για πλήρη θεραπεία, η Mirvaso, εφόσον εφαρμόζεται 1-2 φορές την ημέρα (πχ λίγο πριν το άτομο βγει από το σπίτι ή/και παραβρεθεί σε μία κοινωνική εκδήλωση ή κάποια εξωτερική δραστηριότητα) μπορεί να εξαφανίσει τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Το βασικό πρόβλημα της ροδόχρου ακμής είναι ότι τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο είναι πολύ ευαίσθητα και διευρύνονται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα το πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα και τη μύτη, να γίνεται κόκκινο. Η αλοιφή Mirvaso δρα απευθείας στους υποδοχείς του δέρματος, που ελέγχουν αυτά τα πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί την συστολή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάει πλέον λιγότερο αίμα σε αυτά και το πρόσωπο να παύει πλέον να έχει την ερυθρότητα μιας ευαίσθητης επιδερμίδας.

Η επίδραση της αλοιφής Mirvaso είναι άμεση: η ερυθρότητα στο δέρμα υποχωρεί σταδιακά μετά από πάροδο περίπου 30 λεπτών από την εφαρμογή της αλοιφής και το αποτέλεσμα διαρκεί έως και 11-12 ώρες!

sdthgrhbsr

Όπως είναι εμφανές και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα από τις κλινικές δοκιμές η εταιρεία Galderma στην επίσημη παρουσίαση που έγινε προ ημερών στο Βελιγράδι, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά.

sryjhytrehjterh

Η Mirvaso αναμένεται να είναι διαθέσιμη από τα φαρμακεία εντός των επόμενων μηνών. Ενδείκνυται για ενήλικες με ροδόχρους ακμή, ενώ αντενδείκνυται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Αυτό αφορά την ασφάλεια που σχετίζεται με τη συστημική απορρόφηση της βριμονιδίνης από τον οργανισμό. Επίσης, αντίστοιχοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί και για τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 12 ετών. Ιδιαίτερη, δε, προσοχή στην δοσολογία της νέας αυτής αλοιφής συνιστάται σε άτομα με σοβαρή ή ασταθή ή μη ελεγχόμενη καρδιαγγειακή νόσο καθώς και σε ασθενείς με κατάθλιψη, εγκεφαλική ή στεφανιαία ανεπάρκεια, φαινόμενο Raynaud, ορθοστατική υπόταση, σκληροδερμία, ή σύνδρομο Sjögren.