ΦΑΡΜΑΚO

Η φαρμακοβιομηχανία καταγγέλλει και ζητά το δίκαιο των αιτημάτων της. Ο κ. Βορίδης θα επανορθώσει;

Οι καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ για την κυβέρνηση και ειδικότερα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας- αν και ρεαλιστικές- ήταν εξαιρετικά καυστικές.

Η φαρμακοβιομηχανία καταγγέλλει και ζητά το δίκαιο των αιτημάτων της. Ο κ. Βορίδης θα επανορθώσει;

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, προκειμένου να διορθώσει εάν θέλει- την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φαρμακοβιομηχανία, εξαιτίας σωρείας λαθών και αστοχιών που έχει πραγματοποιήσει η ίδια η κυβέρνηση στο θέμα του φαρμάκου, πρακτικές τις οποίες κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ.

Η φράση που επανέλαβαν όλα σχεδόν τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ χθες, είναι ότι δύο φορές λάθος, δεν είναι λάθος, αλλά στρατηγική, αναφερόμενοι στα τραγικά λάθη που βρίσκονται στις τρεις υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων και τις οποίες θα προσβάλλει ο Σύνδεσμος στο ΣτΕ. Αλλά και για τα 277 φάρμακα τα οποία βρίσκονται κάτω από τις τρεις χαμηλότερες χώρες της ΕΕ, αναφέρθηκαν οι επικεφαλής του Συνδέσμου, απόφαση με την οποία η χώρα μας παρανομεί ευθέως.

Δεν είναι δυνατόν, ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο της αγοράς να προχωρά σε τέτοιου μεγέθους καταγγελίες και αυτές να μένουν αναπάντητες. Ο κ. Μάκης Βορίδης οφείλει να απαντήσει όχι όμως με λόγια, αλλά με έργα, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, τις σωρείες λαθών και τις αδικίες που έχει διαπράξει απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία. Διότι εάν υπάρχει μία ελπίδα να προχωρήσει η χώρα αυτή και να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη είναι η τόνωση της φαρμακοβιομηχανίας και η δημιουργία ενός σταθερού και ευνοϊκού περιβάλλοντος το οποίο επιζητούν διακαώς οι επιχειρήσεις.
Οι αναφορές περί έλλειψης επενδύσεων και αποχώρησης πολλών στελεχών από τον κλάδο, στις οποίες προχώρησαν οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ είναι σοβαρές και θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν από όλο το επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικότερα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Διότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό στην χώρα, μετά τα πετρέλαια σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Αναφορικά με το clawback και το rebate, εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, καθώς πρόκειται για μέτρα ληστρικά, καθαρά οριζόντια τα οποία δεν έχουν καμία λογική, διαθέτουν αντιαναπτυξιακή χροιά και ....μίσος θα λέγαμε απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία.

Πως είναι δυνατόν, να επιστρέφουν οι επιχειρήσεις πίσω χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει τις περισσότερες φορές, αναρωτήθηκαν; Επιπλέον, όπως ψιθυρίζουν επικεφαλής φαρμακευτικών επιχειρήσεων «ακόμη και ακραία ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα». Η φράση «το clawback και το rebate αποτελούν ορισμό κακής πολιτικής και αστοχία» αποτελεί βαρύ χαρακτηρισμό για την κυβέρνηση.

Ήδη το ΔΣ του ΣΦΕΕ, πρότεινε, το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά, εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση και εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αρκεί όμως να αναφέρουμε, ότι τόσο για το clawback όσο και για το rebate η φαρμακοβιομηχανία καλείται να πληρώσει το 2014 το ποσό των 585 εκατ. ευρώ, δηλαδή συμμετοχή 30% σε μία φαρμακευιτκή δαπάνη 2 δις ευρώ. Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί δεν γίνονται επενδύσεις και γιατί το 35% των εργαζομένων του κλάδου έχει αποχωρήσει.

Επιπλέον, οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τόνισε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας καθώς με τόσες οριζόντιες περικοπές, επιβαρύνονται δραματικά οι πολίτες, η πρόληψη χάνεται, δημιουργούνται ανισότητες και μελλοντικά θα υπάρξουν προβλήματα νοσηρότητας και θνητότητας. Φυσικά αυτά τα αποτελέσματα θα τα μετρήσουμε αρκετά αργότερα, όταν θα έχει περάσει η κρίση και θα τρέχουν όλοι για νοσηλείες σε νοσήματα ή ασθένειες, που κάποτε ήταν απλά ίσως να προληφθούν και να τύχουν έγκαιρης φροντίδας.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Ορισμός κακής πολιτικής και αστοχία το clawback & το rebate

Πυρά ΣΦΕΕ κατά κυβέρνησης: Δραματικό τοπίο για την υγεία & τις επενδύσεις και μία Ελλάδα που παρανομεί