ΦΑΡΜΑΚO

Αυτά που θα... ψιθυρίσει το νέο προεδρείο του ΠΦΣ στον Μάκη Βορίδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη αναμένεται να έχει το νέο προεδρείο του ΠΦΣ την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, με στόχο να του θέσει λεπτομερώς, τα αιτήματα του κλάδου.

Αυτά που θα... ψιθυρίσει το νέο προεδρείο του ΠΦΣ στον Μάκη Βορίδη

Ήδη ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος, συναντήθηκε σε θετικό κλίμα και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό πριν από μερικές ημέρες, από τον οποίο ζήτησε άμεσα τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον κλάδο, απαιτήσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ από το 2011.

Τρία σοβαρά ζητήματα βρίσκονται αυτή την στιγμή ψηλά στην ατζέντα του νέου προεδρείου: ΜΥΣΥΦΑ, ωράριο και ΦΥΚ, (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) τα οποία από τις 15 Σεπτεμβρίου διατίθενται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα ΜΥΣΥΦΑ απασχολούν εντονότατα τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν εύκολα από τον κυκεώνα αυτόν. Το IMS αξιολογεί ήδη εδώ και καιρό πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός και όπως όλα δείχνουν, στα εν λόγω σκευάσματα έχει ξεκινήσει κάτι να κινείται, δηλαδή να μειώνονται οι τιμές προς τα κάτω σε ορισμένα από αυτά. Όπως μάλιστα δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε με τους δανειστές αυτήν την εβδομάδα, όπως καταδεικνύουν οι πρώτες μελέτες, τα μέτρα έχουν ξεκινήσει και αποδίδουν.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ γνωστός για το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο, έχει καταστήσει σαφές προς όλους- και το ίδιο θα κάνει και στον κ. Βορίδη- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το θέμα στα Σούπερ Μάρκετ. ΜΥΣΥΦΑ και ωράριο, αποτελούν δύο ισχυρές κόκκινες γραμμές, των φαρμακοποιών, που όπως όλα δείχνουν, σε περίπτωση που ξεπεραστούν, θα ξεσπάσει πόλεμος, μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου.

Το ωράριο από την άλλη πλευρά, είναι επίσης μείζον θέμα το οποίο ωστόσο έχει υποτιμηθεί από την κυβέρνηση, ένα θέμα, που άνοιξε πρώτος ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, με αποτέλεσμα να ξεχειλώσει το ζήτημα. Όπως αναφέρει ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ, θα απαιτήσουμε από το υπουργείο να ορίσει ώρες που τα φαρμακεία θα είναι υποχρεωτικά κλειστά, ώστε αυτές τις ώρες να ορίζονται εφημερίες και διανυκτερεύσεις. Ήδη όπως αναφέρουν μέλη του ΠΦΣ, εξαιτίας της άναρχης κατάστασης που κυριαρχεί στο ωράριο, έχουν αποχωρήσει από την διανυκτέρευση, 260 από τα 900 φαρμακεία στην Αττική. Το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου, προκειμένου να βρουν την ηρεμία και την ομαλότητά τους, τόσο οι πολίτες, όσο και οι φαρμακοποιοί, αναφέρουν μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ.

Τέλος αναφορικά με τα ΦΥΚ, λίγους μπελάδες είχαν οι φαρμακοποιοί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μπήκε ένας ακόμη στο κεφάλι τους. Τα ΦΥΚ δόθηκαν όπως έχουμε πει πολλές φορές στον κλάδο, ως αντίδωρο από την κυβέρνηση, καθώς μειώθηκε το ποσοστό κέρδους. Και μπορεί ο τζίρος τους να είναι διόλου ευκαταφρόνητος (υπολογίζεται γύρω στα 700 εκατ. ευρώ) , ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλουν αυτόν τον μπελά οι φαρμακοποιοί. Πρώτον, είναι τα rebate που θα κληθούν να πληρώσουν και για την κατηγορία αυτή (όπως και οι φαρμακοβιομήχανοι άλλωστε) και δεύτερον, το πιο προφανές και απλό, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ρευστότητα να αγοράσουν την κατηγορία αυτή φαρμάκων, καθώς οι τιμές τους είναι αρκετά υψηλές.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο προεδρείο του ΠΦΣ είναι έτοιμο να διεκδικήσει με σθένος τα αιτήματά του και να ενεργοποιήσει την σύνδεσή του με όλους τους άλλους Συλλόγους στην χώρα. Με δύο λόγια, να καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές, ότι οι φαρμακοποιοί είναι εδώ και μάχιμοι, τόσο για τους ίδιους όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη:

ΜΥΣΥΦΑ και ωράριο: Οι κόκκινες γραμμές των φαρμακοποιών

Μειωμένη δαπάνη, clawback, rebate και ΦΥΚ: Εξίσωση για γερούς λύτες & γερά νεύρα