ΦΑΡΜΑΚO

Μειωμένη δαπάνη, clawback, rebate και ΦΥΚ: Εξίσωση για γερούς λύτες & γερά νεύρα

Πληθαίνουν οι φωνές από την φαρμακοβιομηχανία αλλά και από φορείς της υγείας, οι οποίοι αναφέρουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ είναι πλέον ασφυκτική, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην δημόσια υγεία.

Μειωμένη δαπάνη, clawback, rebate και ΦΥΚ: Εξίσωση για γερούς λύτες & γερά νεύρα

Εάν σκεφθεί δε κάποιος, ότι στην δαπάνη αυτή, περιλαμβάνονται και οι ανασφάλιστοι, αλλά και τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος, τότε είναι λογικό οι επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας και των Συλλόγων Ασθενών, να μην ζητούν αύξηση, αλλά ...διόρθωση – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- στα 2,3 δις ευρώ, μία επιπλέον δηλαδή τόνωση με 300 εκατ. ευρώ προτού υπάρξουν σοβαροί τριγμοί στο υγειονομικό σύστημα και στην υγεία των πολιτών.

Σε μία τόσο ασφυκτική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, υπάρχουν και τα χαράτσια clawback και rebate τα οποία δεν αφήνουν την φαρμακοβιομηχανία να ανασάνει και να προγραμματίσει τα επενδυτικά της σχέδια, ενώ να θυμίσουμε, ότι τα ίδια χαράτσια πληρώνουν και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Επιπλέον, από τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε τα ΦΥΚ (Φάρμακα υψηλού κόστους) άρχισαν να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, υπάρχει ένας ακόμη μπελάς, τόσο για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς όσο και για την φαρμακοβιομηχανία, καθώς καλούνται να πληρώνουν clawback και για την κατηγορία αυτή φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, παρέδωσε έγγραφο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη και με αναλυτικά στοιχεία για το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αναφέρονται χαρακτηριστικά:

«Α. H τελική φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2013 ανήλθε στα 2.523,5 εκ. ευρώ. Αναλυτικά:

Η φαρμακευτική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ήταν 2.150 εκ. ευρώ.
Η φαρμακευτική δαπάνη στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ήταν 595,3 εκ. ευρώ.
Τα rebate των φαρμακευτικών εταιρειών ήταν 176,8 εκ. ευρώ και των ιδιωτικών
φαρμακείων 45 εκ. ευρώ.

Β. H τελική φαρμακευτική δαπάνη για το α΄ εξάμηνο του 2014 ανήλθε στα 1.127,6 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά:
Η φαρμακευτική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ήταν 936,4 εκ. ευρώ.
Η φαρμακευτική δαπάνη στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ήταν 311,5 εκ. ευρώ.
Τα rebate των φαρμακευτικών εταιρειών ήταν 100,8 εκ. ευρώ και των ιδιωτικών
φαρμακείων 19,5 εκ. ευρώ».

Βλέπουμε εδώ λοιπόν, ότι παρά το γεγονός ότι ο στόχος για την φαρμακευτική δαπάνη το 2013 ήταν 2,37 δις ευρώ, τελικά έγινε υπέρβαση και έφθασε στα 2,523,5 δις πράγμα που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και εφέτος, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τεράστιο κύμα ανασφάλιστων και ανθρώπων που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, τον Ιούλιο, οι ανασφάλιστοι που έλαβαν φάρμακα, ανήλθαν σε 157.000 και τον Αύγουστο σε 170.000.

Το clawback για την φαρμακοβιομηχανία το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 127,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση του ΕΟΠΥΥ για το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι ότι θα φθάσει στα 50 με 70 εκατ. ευρώ Το rebate από την άλλη πλευρά, το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 100 εκατ. ευτώ και εκτιμάται ότι και για το β΄εξάμηνο του έτους θα ανέλθει σε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ

Το ΔΣ του ΣΦΕΕ, έχει προτείνει το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά, εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση και εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι μία δύσκολη εξίσωση, η οποία απαιτεί έξυπνους χειρισμούς και γερά νεύρα κυρίως. Το πως θα μπορούσε δε να ανακουφιστεί η φαρμακοβιομηχανία, αυτό επαφίεται πλέον στον υπουργό Υγείας και κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει πραγματικότητα την πρόθεσή του για αύξηση των δημοσίων δαπανών της υγείας στον προϋπολογισμό του 2015.

Διαβάστε ακόμη:

Μ. Βορίδης: Παραδέχεται την αδικία του clawback, θα θέσει θέμα στην τρόικα;