ΦΑΡΜΑΚO

Πρόστιμα στους φαρμακοποιούς για μη χορήγηση του φθηνότερου

Την επιβολή υψηλών προστίμων, από 50% ως 100% της λιανικής τιμής του σκευάσματος, στους φαρμακοποιούς που δεν θα χορηγούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο γενόσημο, προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υγείας.

Πρόστιμα στους φαρμακοποιούς για μη χορήγηση του φθηνότερου

Σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρχει προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από εκτέλεση συνταγών του Οργανισμού από έναν έως έξι μήνες.

Οι φαρμακοποιοί έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν απόθεμα φθηνότερου φαρμάκου για κάθε δραστική ουσία που συνταγογραφείται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και να τους ενημερώνουν για την ύπαρξη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον νόμο 4025 του 2011, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει πιο ακριβό φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά και υποχρεούται να υπογράψει σε ειδικό χώρο στη συνταγή ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο.

Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει κάθε μήνα τις συνταγές των φαρμακοποιών για τη διαπίστωση παραβάσεων.