ΦΑΡΜΑΚO

Έρευνα: Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να παίρνουν στατίνες

Επειδή η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, οι ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά είναι σώφρον να διαχειρίζονται προσεκτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.

Έρευνα: Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να παίρνουν στατίνες

Τώρα, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν νεφρική νόσο πρέπει να λαμβάνουν στατίνες προτού φτάσουν στο στάδιο της αιμοκάθαρσης των νεφρών.

Οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι το 50% των ασθενών με νεφρική νόσο δεν λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτων από καρδιακές επιπλοκές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι στατίνες είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης στο σώμα και μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, που περιορίζει τη ροή του αίματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association - AHA), η θεραπεία με στατίνες συνιστάται για άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως έχοντες υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι άνθρωποι ορίζονται ως υψηλού κινδύνου εάν έχουν διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ή/και ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Επίσης, η οργάνωση Kidney Disease Improving Global Outcomes Lipid Work Group (KDIGO) συνιστά ότι σε όλους τους ασθενείς ηλικίας 50-79 ετών με νεφρική νόσο να ακολουθούν θεραπεία με στατίνες.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας, δρ Lisandro Colantonio και οι συνεργάτες του ήθελαν να εξετάσουν επιστημονικά την εφαρμογή αυτών των οδηγιών (από ΑΗΑ και KIDGO) στην υγεία των ασθενών με νεφρική νόσο.

Έτσι, μελέτησαν επιμέρους έρευνες και στατιστικά στοιχεία 4.726 ατόμων με νεφρική νόσο ηλικίας 50-79 ετών. Τα στοιχεία αυτά είχαν συλλεχθεί την περίοδο 2003-2007.

Διαπίστωσαν ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της AHA, το 92% των ασθενών έλαβε θεραπεία με στατίνες, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες της KDIGO το ποσοστό αυτό ήταν 100%.

Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με νεφρική νόσο, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια της AHA για θεραπεία με στατίνες, ήταν χαμηλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φόρμουλα αυτή είναι ένα έγκυρο εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Και τα δύο σύνολα των οδηγιών (AHA και KDIGO) για ασθενείς με νεφρική νόσο οδήγησαν τελικά σε παρόμοιες συστάσεις θεραπείας.

Ο δρ Colantonio προσθέτει, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 50% των ασθενών στους οποίους συνιστάται η λήψη στατινών βάσει των κριτηρίων της KDIGO και το 42% εκείνων βάσει των κριτηρίων της AHA, δεν ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών και δεν λαμβάνουν στατίνες.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η σωστή θεραπεία με στατίνες σε ασθενείς με νεφρική νόσο θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Society of Nephrology.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πέτρες στα νεφρά

Πέτρες στα νεφρά: Οι νέες οδηγίες πρόληψης

Το φρούτο-ασπίδα στην μάχη με καρκίνο, πέτρες στα νεφρά και αρθρίτιδα

Οι 5 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας