ΦΑΡΜΑΚO

Τα μέτρα του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για όσα φαρμακευτικά σκευάσματα εμφανίζουν έλλειψη, υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΟΦ, σημειώνοντας ότι αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Τα μέτρα του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΦκ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο Οργανισμός θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Όπως αναφέρει μάλιστα ο ΕΟΦ σε επιστολή του προς τον ΠΦΣ, «όταν ένα φάρμακο αναφέρεται σε έλλειψη, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι κάθε πιθανή έλλειψη δεν είναι προβλέψιμη, ο ορθός προγραμματισμός στην προμήθεια των φαρμάκων είναι δυνατό να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και στο σύστημα υγείας γενικότερα. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, αμέριστη συνεργασία και διαρκής επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων».

Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα γενικότερα, τονίζει η διοίκηση του ΕΟΦ, προσθέτοντας, ότι συχνά, παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, φυσικές καταστροφές, μειώσεις στην προμήθεια πρώτων υλών, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, εθελοντικές ανακλήσεις ή επιχειρηματικές αποφάσεις για διακοπή ενός προϊόντος από τους ΚΑΚ κ.α.

Αναλυτικά στην νέα ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφορικά με το θέμα των ελλείψεων, αναφέρονται τα εξής:

«Αποστολή του ΕΟΦ είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Τα στοιχεία που φθάνουν στον Οργανισμό καταγράφονται, αξιολογούνται και, όπου απαιτούνται ενέργειες, λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα.

Οι πρώτες αναφορές για ελλείψεις από τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έφθασαν στον ΕΟΦ για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου 2014. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα σε αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και η έκτασή του.

Η αξιολόγηση των αναφορών κατέδειξε ότι πρόκειται για ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων που είτε χειρίζεται ήδη ο Οργανισμός είτε οφείλονται σε αίτια που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα :

• Σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην Ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης. Έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

• Στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση – σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους – έχουμε απευθυνθεί στους ΚΑΚ (σε πέντε εταιρείες) και αναμένουμε εξηγήσεις. Μετά τη λήψη της απάντησης, ο ΕΟΦ θα επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του.

• Στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώθηκε κάποιο από τα προηγούμενα αίτια, εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι παράλληλες εξαγωγές. Για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους που περιλαμβάνονται στην απόφαση απαγόρευσης που εξέδωσε ο Οργανισμός την 14η Νοεμβρίου 2014.

Το μέτρο αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Υπενθυμίζουμε ότι, από τον Μάιο του 2014, έχουμε προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης του τετραδύναμου και πενταδύναμου εμβολίου έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας (TETRAVAC, PENTAVAC, INFANRIX HEXA, INFANRIX IPV, INFANRIX TETRA).

Επίσης, ο ΕΟΦ εργάζεται συστηματικά προκειμένου να ελέγξει τις παράνομες εξαγωγές. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και πρόσφατα το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, αποφάσισε να υποβάλει πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας και διοικητικό πρόστιμο σε φαρμακαποθήκη της Βορείου Ελλάδος, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης εξαγωγών από φαρμακεία κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με φάρμακα αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων φορέων που αναμένουμε να είναι αρωγοί και συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλη τη φαρμακευτική κοινότητα να συνδράμει σε μόνιμη βάση στο έργο μας μέσω της ενημέρωσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τις αρχές του 2013 για αναφορές ελλείψεων στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με τίτλο «Ηλεκτρονική υποβολή έλλειψης φαρμάκου».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ναι στα αντιβιοτικά, με την συμβουλή όμως πάντα του γιατρού

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ελλείψεις φαρμάκων