ΦΑΡΜΑΚO

Ημικρανία: Ταχύτερη ανακούφιση με φάρμακο σε μορφή σπρέι

Η ημικρανία είναι ένας πολύ πιο έντονος πόνος από την κεφαλαλγία (πονοκέφαλος). Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από εξουθενωτικά νευρολογικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και στην όραση.

Ημικρανία: Ταχύτερη ανακούφιση με φάρμακο σε μορφή σπρέι

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Roseman στις ΗΠΑ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εισπνεόμενο φάρμακο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ημικρανίας, το οποίο έχει ως βασική δραστική ουσία την προχλωρπεραζίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της σοβαρής ναυτίας και του εμέτου.

Τη σχετική επίσημη παρουσίαση έκαναν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμακευτικών Επιστημόνων (American Association of Pharmaceutical Scientists – AAPS) στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Venkata Yellepeddi, και οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν ότι το νέου τύπου ρινικό σπρέι είναι ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος αντιμετώπισης της ημικρανίας, ενώ επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία μέθοδο που είναι περισσότερο αποδεκτή από τους ασθενείς.

Επίσης, το νέο σπρέι δεν περιέχει κανένα συντηρητικό που σχετίζεται με ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων του ερεθισμού του βλεννογόνου αδένα. Αυτές οι παρενέργειες είναι συχνά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που περιέχουν τέτοιου είδους συντηρητικά, όπως το χλωριούχο βενζαλκόνιο και το σορβικό κάλιο.

Το επόμενο βήμα στην έρευνά τους θα είναι να τεστάρουν το προϊόν σε πειραματόζωα για να δοκιμαστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της προχλωροπεραζίνης σε μορφή ρινικού σπρέι, αφού μέχρι σήμερα είναι μια ουσία που διατίθεται μόνο σε μορφή ταμπλετών. Οι ταμπλέτες δρουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση (αφού πρέπει πρώτα να αφομοιωθούν στο στομάχι) από ό,τι το ρινικό σπρέι.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Migraine Research Foundation, περίπου το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών υποφέρουν από ημικρανίες. Πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, υποφέρουν από ημικρανίες.

Υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις για την θεραπεία της ημικρανίας: φάρμακα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μιας κρίσης (οξεία θεραπεία), φάρμακα που λαμβάνονται καθημερινά για να μειώσουν τη συχνότητα των κρίσεων και της έντασης της ημικρανίας (προληπτική αγωγή) και μη-φαρμακευτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, της άσκησης, της επαρκούς ξεκούρασης και της σωστής διατροφής (συμπληρωματική θεραπεία).

Διαβάστε επίσης:

Μόνιμοι πονοκέφαλοι: Για ποιες παθήσεις προειδοποιούν

Πονοκέφαλος: Πότε μαρτυρά ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα

Η ημικρανία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον

Δυνατός πονοκέφαλος: 3 περιπτώσεις που επιβάλλεται να πάτε στο νοσοκομείο