ΦΑΡΜΑΚO

Aρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα για τοξικότητα του αντιγριπικού εμβολίου Fluad

Αρνητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων επί της ενδεχόμενης τοξικότητας του αντιγριπικού εμβολίου Fluad της Νοvartis, σύμφωνα με δηλώσεις της Ιταλίδας υπουργού Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Χώρας.

Aρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα για τοξικότητα του αντιγριπικού εμβολίου Fluad

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δυο παρτίδες του εμβολίου, τις οποίες δέσμευσε ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρνητικά. Μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός υγείας.

Πάντως η Λορεντσίν επισήμανε ότι οι βακτηριολογικές αναλύσεις συνεχίζονται.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε σημάνει συναγερμός μετά τις πληροφορίες για τους θανάτους συνολικά δεκαεννέα ηλικιωμένων εντός 48 ωρών από τη χορήγηση του εμβολίου της Novartis. Τα μέχρι τώρα στοιχεία όμως δεν απέδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και στους εν λόγω θανάτους.

Πέντε εισαγγελίες της Ιταλίας έχουν ξεκινήσει έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών των θανάτων και για να εξακριβωθεί αν το Fluad είναι ασφαλές.

Η φαρμακευτική εταιρία Νοvartis υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το εμβόλιό της δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους θανάτους των ηλικιωμένων.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκαν υπέρ του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι είναι «θεμελιώδους σημασίας» για τη δημόσια υγεία.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δυσπιστία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη «χωρίς επιστημονική βάση» μπροστά σε αυτό το μέτρο πρόληψης, υπογράμμισε η Λορεντσίν.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού» που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Βίτενις Αντριουκάιτις και υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας τάχθηκαν επίσης υπέρ της εντατικοποίησης των εμβολιασμών του προσωπικού υγείας και της ανάπτυξης και της έρευνας νέων εμβολίων υπενθυμίζοντας ότι «οι εκστρατείες γενικού εμβολιασμού επέτρεψαν να σταματήσει η κυκλοφορία των παθογόνων χάρη στο φαινόμενο της 'ανοσίας της κοινότητας', το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί στόχος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού», επισημαίνουν.