ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο αποκαθιστά τις βλάβες στο νωτιαίο μυελό

Αμερικανοί ερευνητές παρασκεύασαν ένα μοναδικό στο είδος του φάρμακο το οποίο προωθεί την ανάπτυξη των νεύρων του νωτιαίου μυελού και κατ' επέκταση συμβάλλει στην αποκατάσταση της βλάβης που εντοπίζεται στο σημείο αυτό.

Φάρμακο αποκαθιστά τις βλάβες στο νωτιαίο μυελό

Σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, το φάρμακο βοηθά ώστε να αποκατασταθεί εν μέρει η κίνηση και ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης.

Το σχετικό ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως το φάρμακο διασπά την «κόλλα» που εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν έπειτα από τραύμα στο νωτιαίο μυελό.

Μια βλάβη στο νωτιαίο μυελό, το βασικό «κανάλι πληροφοριών» που συνδέει τον εγκέφαλο με το περιφερικό νευρικό σύστημα, διακόπτει τη ροή ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο προς το υπόλοιπο σώμα και μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση (από το σημείο του τραύματος και κάτω).

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του αμερικανικού πανεπιστημίου CWRU, ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται μετά τον τραυματισμό αποτρέπει την αποκατάσταση της βλάβης στο νωτιαίο μυελό. Ο ουλώδης ιστός απελευθερώνει σακχαρώδεις πρωτεΐνες, η οποίες λειτουργούν σαν «κόλλα» και παγιδεύουν τον άξονα του νεύρου.

Οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση το πρωτοποριακό φάρμακο, το οποίο επιδρά στο νωτιαίο μυελό και διασπά την κόλλα.

«Ήταν καταπληκτικό –οι άξονες των νεύρων άρχισαν να αναπτύσσονται ανεμπόδιστα», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Jerry Silver.

Στο πλαίσιο του εργαστηριακού πειράματος, τα 21 από τα 26 ποντίκια παρουσίασαν σημαντική βελτίωση ως προς την κίνησή τους ή τη λειτουργία του ουροποιητικού.

«Ορισμένα από τα πειραματόζωα ανάρρωσαν τόσο πολύ και τόσο καλά που ήταν σαν να μην αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα», δηλώνει ο Silver, συμπληρώνοντας βέβαια πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους.