ΦΑΡΜΑΚO

Πράσινο φως από τον FDA για ιαπωνικό αντιπηκτικό φάρμακο

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε χτες την έγκρισή του για την διάθεση στο κοινό του φαρμάκου Savaysa (ταμπλέτες edoxaban), το οποίο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων από θρόμβους του αίματος σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Πράσινο φως από τον FDA για ιαπωνικό αντιπηκτικό φάρμακο

Το ιαπωνικό αντιπηκτικό φάρμακο, Savaysa έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, οι οποίοι μέχρι και τώρα λάμβαναν θεραπεία με ενέσιμα φάρμακα για χρονική περίοδο 10 ημερών.

Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του νέου φαρμάκου, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 21.000 ασθενείς. Η μελέτη συνέκρινε το φάρμακο Savaysa με τη βαρφαρίνη, ένα άλλο αντιπηκτικό φάρμακο, και ανέλυσε την επιρροή τους στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και συστημικής εμβολής.

Διαπιστώθηκε ότι μια υψηλότερη δόση του Savaysa έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη βαρφαρίνη για τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν ότι το Savaysa δεν προκαλεί τόσο πολύ αιμορραγία, όσο η βαρφαρίνη.