ΦΑΡΜΑΚO

Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς: Νέα στοιχεία για την ασφάλεια μίας σημαντικής δραστικής

Ένας πλούτος ενθαρρυντικών στοιχείων προκύπτει από την επιστημονική και κλινική εμπειρία τεσσάρων και πλέον ετών στο Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς, αναφορικά με την δραστική Ρανιμπιζουμάμπη. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξατομικευμένη θεραπεία διασφαλίζει τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει ακόμα και την τύφλωση.

Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς: Νέα στοιχεία για την ασφάλεια μίας σημαντικής δραστικής

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης.

Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ), η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ) και το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας.

Για το λόγο αυτό συστήνεται, ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.

Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς. Πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δραστικής ουσίας ρανιμπιζουμάμπη επιβεβαιώθηκε με νέα στοιχεία. Ειδικά για το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς, η ρανιμπιζουμάμπη κλείνει αυτές τις ημέρες 4 έτη ένδειξης και εμπειρίας στην Ελλάδα, αναδεικνυομένη ως η μακροχρόνια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντι-VEGF επιλογή.

Η αποτελεσματικότητα της ρανιμπιζουμάμπης έχει θεμελιωθεί σε πλήθος μεγάλων, πολυκεντρικών, διπλών-τυφλών μελετών οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά οφέλη στην οπτική οξύτητα τα οποία μάλιστα διατηρούνται για 5 έτη, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει θεραπεία λέιζερ ή όχι, ενώ η θεραπεία χορηγείται ευέλικτα και με γνώμονα πάντα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Το δε συστηματικό προφίλ ασφαλείας των αντι-VEGF θεραπειών είναι σημαντικό στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς οι εν λόγω ασθενείς διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας είναι γύρω στα 50 έτη, πράγμα το οποίο υποδεικνύει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να απαιτείται για πολλά χρόνια, καθιστώντας το προφίλ της κάθε θεραπείας ιδιαίτερα σημαντικό για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Η ρανιμπιζουμάμπη άλλωστε, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση στον οφθαλμό, ως ένα τμήμα Fab ειδικά σχεδιασμένο για ενδοφθάλμια χρήση το οποίο δεν 'περνάει' στη συστηματική κυκλοφορία, ενώ τα προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της ρανιμπιζουμάμπης είναι καλά θεμελιωμένα μέσω εκτενούς προγράμματος κλινικών μελετών και άνω των 8 ετών κλινικής εμπειρίας σε 5 ενδείξεις (νεοαγγειακή ΗΕΩ, ΑΦΑ κεντρική & κλάδου, μυωπική ΧΝΑ και, φυσικά, Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας), ενώ για το τελευταίο περιλαμβάνει κλινικές μελέτες με έως και 5 έτη παρακολούθησης να έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα μέσω πληθώρας μελετών όπως οι μελέτες REVEAL, RIDE, RISE, RESTORE, RETAIN, RESPOND, Protocol-I του DRCR.net κλπ

Επιγραμματικά, ορισμένοι διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν Διαβητικό Οίδημα στην Ωχρά κηλίδα, διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Όλοι οι Διαβητικοί Ασθενείς, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, θα πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς βυθού να παρέμβουν έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προληφθεί ακόμα και η τύφλωση, με τη βοήθεια θεραπειών οι οποίες μακροχρόνια έχουν αποδείξει ότι η εξατομικευμένη χρήση τους προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό αποτελεσματικότητας & ασφάλειας – όπως ακριβώς η ρανιμπιζουμάμπη.

Διαβάστε ακόμη:

Πίεση στο μάτι: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ένα πρωτοποριακό εμφύτευμα για τα μάτια, στην ατζέντα του Συνεδρίου Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς,

Τι να κάνετε για την βέλτιστη φροντίδα των ματιών σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ