ΦΑΡΜΑΚO

Χωρίς συνταγή γιατρού φάρμακο επείγουσας αντισύλληψης

Όπως έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μια ιστορική απόφαση, ενέκρινε τη χορήγηση του προηγμένου σκευάσματος επείγουσας αντισύλληψης ellaOne (ulipristal acetate, 30mg), απευθείας από τα φαρμακεία, χωρίς συνταγή γιατρού.

Χωρίς συνταγή γιατρού φάρμακο επείγουσας αντισύλληψης

Αυτή είναι η πρώτη τέτοιου είδους απόφαση που αφορά οποιοδήποτε από του στόματος αντισυλληπτικό προϊόν και ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η νέα αυτή απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες από 120 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη.

Η ανακοίνωση αυτή έπεται της προηγούμενης θετικής απόφασης της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία απεφάνθη ότι το ellaOne είναι περισσότερο αποτελεσματικό εάν ληφθεί εντός των πρώτων 24 ωρών, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς ιατρική συνταγή.

ellaone

Παρά την ευρεία χρήση των συνηθισμένων αντισυλληπτικών, το ποσοστό ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών στην Ευρώπη είναι 44% και σύμφωνα με μία μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα σε πάνω από 7.000 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, το 30% δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή χωρίς προφύλαξη τουλάχιστον μία φορά στους τελευταίους 12 μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιθυμία για εγκυμοσύνη.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι κατανοείται η ανάγκη να μπορούν οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην αποτελεσματικότερη επείγουσα αντισύλληψη, όπως το ellaOne.

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάπι της επόμενης μέρας: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε πριν σας τύχει