ΥΓΕΙΑ

Όλη η αλήθεια για τις γόνιμες ημέρες

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, οι μύθοι γύρω από τη γονιμότητα και τη σύλληψη εξαπλώνονται, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης.

Όλη η αλήθεια για τις γόνιμες ημέρες

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που λόγω άγνοιας λαμβάνουν αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 2509 γυναίκες ηλικίας από 16 έως 54 ετών, το 35% από τις συμμετέχουσες είχε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις τα τελευταία δύο χρόνια αν και δεν επιθυμούσε μία εγκυμοσύνη, ενώ το 83% δεν χρησιμοποίησε επείγουσα αντισύλληψη. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Πώς όμως μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε πιο ασφαλείς επιλογές;

Η ενημέρωση είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει προκειμένου οι γυναίκες να ανακτήσουν τον έλεγχο σε ζητήματα που αφορούν στην αναπαραγωγική τους υγεία. Για παράδειγμα, εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες σας; Υπάρχει τρόπος να τις υπολογίσετε;

Σε αντίθεση με μία λανθασμένη άποψη που έχουν αρκετές γυναίκες, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε πότε θα είναι οι γόνιμες μέρες του κύκλου σας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά υπάρχει κίνδυνος για πιθανή εγκυμοσύνη οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, καθώς η στιγμή της ωορρηξίας ποικίλει και είναι απρόβλεπτη.

upogonimotita

Θεωρητικά οι «γόνιμες μέρες» όπως είναι ευρέως γνωστές, δηλαδή οι ημέρες που υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για σύλληψη, ορίζονται ως οι πέντε ημέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου (ωορρηξία), συν την ημέρα της απελευθέρωσης του ωαρίου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει τρόπος να τις υπολογίσετε, καθώς μπορεί να είναι σε διαφορετικές στιγμές κάθε μήνα, είτε έχετε σταθερό κύκλο είτε όχι.

Εάν πιστεύετε ότι η ωορρηξία συμβαίνει την 14η ημέρα του κύκλου σας, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε και να επανεξετάσετε το ζήτημα. Είναι πολύ πιθανό, η ωορρηξία σας να συμβαίνει νωρίτερα ή αργότερα από αυτό το διάστημα. Υπάρχει, λοιπόν, πιθανότητα για σύλληψη σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας, πόσω μάλλον αν αναλογιστείτε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιβιώσουν για περίπου πέντε ημέρες και να γονιμοποιήσουν το ωάριο που «ζει» 24 ώρες.

Συνεπώς, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για μία πιθανή εγκυμοσύνη, ενώ μάλιστα είναι αυξημένος όταν η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις συμβαίνει λίγο πριν την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται όταν η ωορρηξία πραγματοποιείται σε διάστημα έως και τριών ημερών.

gonimes meres

Μην ξεχνάτε, ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ωορρηξία την ίδια ημέρα κάθε κύκλου σας, για αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε να επιλέγετε αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης που θα σας προστατέψουν τόσο από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές και μπορείτε να διαλέξετε εκείνη που σας ταιριάζει ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Το προφυλακτικό δεν είναι η μοναδική μέθοδος που έχετε στη διάθεσή σας. Τα αντισυλληπτικά δισκία, ο δακτύλιος, το σπιράλ σας δίνουν τη δυνατότητα να προστατευτείτε.

Ακόμα όμως και σε περίπτωση που υπάρξει αποτυχία κάποιας μεθόδου, υπάρχει τρόπος να ανακτήσετε τον έλεγχο του σώματός σας και να αποτρέψετε μία πιθανή εγκυμοσύνη. Οι μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης, όπως το «χάπι της επόμενης ημέρας» και το ενδομήτριο σπείραμα (IUD), μπορούν να σας προσφέρουν την ασφάλεια που χρειάζεστε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πιο σύγχρονο από τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης (δηλαδή το ellaOne®), είναι και το πιο αποτελεσματικό, ακόμα και όταν λαμβάνεται ακριβώς πριν από την απελευθέρωση του ωαρίου, όταν ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερος.

elaone



Συνεπώς, πάντα υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές και λύσεις αρκεί να είστε ενημερωμένες γύρω από τόσο σοβαρά ζητήματα υγείας. Ένας ειδικός μπορεί να σας πληροφορήσει και να σας συμβουλέψει προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια και να γνωρίσετε περισσότερα σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης και επείγουσας αντισύλληψης που έχετε στη διάθεσή σας.