ΥΓΕΙΑ

Γόνιμες μέρες: Πώς θα τις υπολογίσετε για να μείνετε έγκυος

Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος πρέπει τα σπερματοζωάρια του άνδρα να συναντηθούν με το ωάριο της γυναίκας τις ημέρες της ωορρηξίας, δηλαδή τις γόνιμες μέρες.

Γόνιμες μέρες: Πώς θα τις υπολογίσετε για να μείνετε έγκυος

Στην ωορρηξία, το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Εντός των επόμενων 24 ωρών, έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.

Οι γόνιμες ημέρες μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τον κύκλο. Γνωρίζοντας λοιπόν τον δικό σας κύκλο μπορείτε να προβλέψετε τις ευνοϊκές ημέρες, όπως επίσης την ημερομηνία της επόμενης περιόδου.

bigstock 188025316

Εάν ο κύκλος σας είναι σταθερός μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Δηλαδή σε έναν κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επαφή που λαμβάνει χώρα έως και πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε γονιμοποίηση.

Τις περισσότερες φορές, είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μπορεί μια γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ ελέγχου της εγκυμοσύνης), τα οποία όμως πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες. Είναι συνεπώς προτιμότερο να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτός θα την υποβάλει σε κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι και 48 ώρες πριν συμβεί.

Αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν ατελείς.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Επτά απαραίτητα βήματα για να προετοιμάσετε το σώμα σας

Γονιμότητα: Απαντήσεις σε 5 απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες

Σύλληψη: Οι χημικές ουσίες που μειώνουν τις πιθανότητες - Πού βρίσκονται