ΦΑΡΜΑΚO

Πολιομυελίτιδα: Νέο εμβόλιο για την οριστική εξάλειψη της νόσου

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ρίχνεται στη μάχη της οριστικής καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας, καθώς σχεδιάζει ένα νέο, πλήρως συνθετικό εμβόλιο ενάντια στην επικίνδυνη μολυσματική νόσο.

Πολιομυελίτιδα: Νέο εμβόλιο για την οριστική εξάλειψη της νόσου

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, καθώς καταγράφονται μόλις μερικές εκατοντάδες νέα κρούσματα παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Το νέο εμβόλιο αναμένεται να καλύψει «αδυναμίες» των διαθέσιμων εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation προσφέρουν επιχορήγηση ύψους 674.000 δολαρίων προς ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η παρουσίαση του ελπιδοφόρου πρότζεκτ έγινε κατά το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο των Επιστημών (AAAS) που έλαβε χώρα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί ενάντια στην πολιομυελίτιδα σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως για να εξαλειφθεί εντελώς η νόσος, οι επιστήμονες πρέπει να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο. Σε ορισμένα άτομα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το εμβόλιο που περιέχει τον αποδυναμωμένο ιό της πολιομυελίτιδας μπορεί να προδιαθέσει το άτομο απέναντι στην εκδήλωση λοίμωξης στο γαστρεντερικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο ιός να επανενεργοποιείται και να μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο.

Εάν ο ιός δεν διαθέτει τον απαραίτητο γενετικό μηχανισμό, τότε η δίοδος μετάδοσης κλείνει οριστικά. Στόχος των επιστημόνων είναι λοιπόν να παρασκευάσουν ένα πλήρως συνθετικό εμβόλιο που δεν θα διαθέτει γονιδίωμα. Το μόριο αυτό θα μοιάζει με τον ιό αλλά δεν θα μπορεί να αντιγραφεί.

Πλήρως συνθετικό εμβόλιο έχει ήδη παρασκευαστεί ενάντια στον αφθώδη πυρετό (Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος - FMDV). Ο ιός της πολιομυελίτιδας ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών και επιδρά με αντίστοιχο τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

14 εμβόλια που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο