ΦΑΡΜΑΚO

Ο ΠΟΥ ζητά επιτακτικά τη χρήση «έξυπνης» σύριγγας μίας χρήσης

«Έξυπνες» σύριγγες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο μία και μοναδική φορά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά για την πραγματοποίηση ενέσεων μέχρι το 2020, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ ζητά επιτακτικά τη χρήση «έξυπνης» σύριγγας μίας χρήσης

Η επαναλαμβανόμενη χρήση της σύριγγας είναι μια τακτική που έχει σαν αποτέλεσμα να μολύνονται πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο από τον ιό HIV, την ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Οι «έξυπνες» σύριγγες μίας χρήσης είναι μεν πιο ακριβές, όμως ο ΠΟΥ τονίζει ότι θα αποδειχθούν εν τέλει πολύ πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με το οικονομικό φορτίο που συνεπάγεται μια λοιμώδης ασθένεια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, χορηγούνται πάνω από 16 δισεκατομμύρια ενέσεις σε ετήσια βάση. Οι παραδοσιακές σύριγγες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά για τη χορήγηση φαρμάκων. Αντιθέτως, οι «έξυπνες» σύριγγες δεν επιτρέπουν να τραβηχτεί το έμβολο προς τα πίσω μετά την ένεση ή αποσύρουν τη βελόνα για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά η σύριγγα.

Όπως δήλωσε στο BBC News η Δρ Selma Khamassi, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για την ασφάλεια των ενέσεων: «Ευελπιστούμε πως η τακτική αυτή θα βοηθήσει να προληφθούν 1,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα ηπατίτιδας Β, 300.000 νέα κρούσματα ηπατίτιδας C και 35.000 νέα κρούσματα λοίμωξης από HIV σε ετήσια βάση, αλλά και κρούσματα για τα οποία δεν διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία, όπως ο ιός Έμπολα και ο ιός Marburg»