ΦΑΡΜΑΚO

Προνοιακοί ασθενείς, συνταγογράφηση, ΗΔΙΚΑ: Ένας ακόμη γόρδιος δεσμός για την ηγεσία του υπ. Υγείας

Έναν (ακόμη) γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεπικουρούμενη αυτή την φορά από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν στη δύσκολη κατάσταση.

Προνοιακοί ασθενείς, συνταγογράφηση, ΗΔΙΚΑ: Ένας ακόμη γόρδιος δεσμός για την ηγεσία του υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για το κομμάτι που αφορά στους προνοιακούς ασθενείς, οι οποίοι, με αφορμή την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που αναφέρει πως θα λαμβάνουν εφεξής τα φάρμακά τους μόνο από το ΕΣΥ, βρίσκονται εκτεθειμένοι και ενδεχομένως ακάλυπτοι.

Το ONMED επικοινώνησε με την πρόεδρο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - ΠΕΦΝΙ), κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, η οποία τόνισε ότι όλοι οι προνοιακοί ασθενείς εξυπηρετούνται κανονικά από εμάς και δεν υπάρχει ζήτημα ότι μένουν ακάλυπτοι από τις θεραπείες τους. Το πρόβλημα, όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, είναι ότι δυστυχώς στην εκτελεστική δυνατότητα των φαρμακοποιών των νοσοκομείων μπαίνουν τώρα εκτός από τα νοσοκομεία και οι μονάδες του ΠΕΔΥ (της ΠΦΥ δηλαδή), με αποτέλεσμα συχνά να εξαντλείται η δυνατότητα συνταγογράφησης. Να διευκρινισθεί εδώ ότι οι μονάδες του ΠΕΔΥ δεν διαθέτουν φαρμακοποιούς.

Εμείς αυτό που ζητάμε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρει η κυρία Μακριδάκη, είναι το κονδύλι των προνοιακών ασθενών να εξαιρεθεί από τη νοσοκομειακή δαπάνη, θυμίζοντάς μας ότι η ΠΕΦΝΙ έχει πάγια αιτήματά της ακόμη την εξαίρεση από την εν λόγω δαπάνη και των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Επίσης, πάγιο αίτημα αποτελεί και η επιστροφή των νοσοκομειακών φαρμάκων στα νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ που διατίθενται σήμερα.

Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, το γεγονός της διαρκούς μείωσης όλων των δαπανών για την υγεία και το φάρμακο θα πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Για παράδειγμα, η κυρία Μακριδάκη μάς θυμίζει ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία το 2015 είναι μειωμένη κατά 26% από πέρυσι και όσον αφορά συγκεκριμένα τα νοσοκομεία που υπηρετεί η ίδια –το Σισμανόγλειο και το Αμαλία Φλέμινγκ– η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από 8 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Όμως το αλαλούμ δεν τελειώνει εδώ, καθώς το πιο σοβαρό ίσως από όλα αυτά που αναφέρουμε είναι πως το υπουργείο Υγείας δεν έχει σαφή εικόνα αυτή τη στιγμή πόσους προνοιακούς ασθενείς έχει η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να εκδίδουν βιβλιάρια απορίας, θα πρέπει να δώσουν τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ (την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), πράγμα που δεν συμβαίνει. Και αυτό πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό, τονίζει με έμφαση η κυρία Μακριδάκη. Γι' αυτό θα ήταν σκόπιμο, συνεχίζει, οι ομάδες αυτές των ασθενών να αποκτήσουν την Ηλεκτρονική Κάρτα υγείας. Κάτι άλλο που πρέπει ακόμη να υλοποιηθεί είναι η μηχανογραφική «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ της ΗΔΙΚΑ και των νοσοκομείων, πράγμα που θα βοηθήσει ακόμη καλύτερα στην επικαιροποίηση ορισμένων στοιχείων και δεδομένων.

Τέλος, η κυρία Μακριδάκη, σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις ελλείψεις των φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, τονίζει ότι πράγματι οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ωστόσο ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός έχουν δεσμευθεί για προσλήψεις 80 φαρμακοποιών στα νοσοκομεία. Η κυρία Μακριδάκη επισημαίνει ότι το σχετικό κονδύλι έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικότερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άρα λογικά θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα ημερών να προχωρήσει.

Σε πρόσφατη εκδήλωση, η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ είχε κατέθεσε δραματικά στοιχεία αναφορικά με τον κλάδο. Συγκεκριμένα, τα φαρμακεία 25 νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας παραμένουν χωρίς φαρμακοποιό, τα φαρμακεία 45 νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας λειτουργούν με 1 φαρμακοποιό και τα φαρμακεία 25-27 νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας λειτουργούν με 2-6 φαρμακοποιούς, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στην Ευρώπη μιλούν για 1 φαρμακοποιό ανά 50-80 κλίνες.

Διαβάστε ακόμη:

Μόνο στο ΕΣΥ θα εκτελούνται πλέον τα βιβλιάρια απορίας

Στο β΄εξάμηνο του 2015 θα ανασάνει η Υγεία - Όλα συνδεδεμένα με τη διαπραγμάτευση

Διαψεύδει το υπ. Υγείας ότι υπάρχουν περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων