ΦΑΡΜΑΚO

Εκλογές στον ΣΦΕΕ με «άρωμα» έντονης ανησυχίας από τις φαρμακοβιομηχανίες

Εκλογές με άρωμα έντονης ανησυχίας για την πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι αυτές που πραγματοποιεί σήμερα το κορυφαίο θεσμικό όργανο της φαρμακοβιομηχανίας ο ΣΦΕΕ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στο ξενοδοχείο Caravel και οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΔΣ είναι 23. 

Εκλογές στον ΣΦΕΕ με «άρωμα» έντονης ανησυχίας από τις φαρμακοβιομηχανίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και λέμε έντονης ανησυχίας, διότι οι επικεφαλής του Συνδέσμου –με πολλούς από τους οποίους επικοινώνησε το ONMED– εκφράζουν τον προβληματισμό τους ξεκάθαρα για την επόμενη ημέρα της χώρας, με αφορμή τη διαπραγμάτευση. Τουλάχιστον μέχρι και την Δευτέρα, οπότε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ, η ανησυχία είναι έκδηλη.

Οι εκλογές του ΣΦΕΕ σήμερα χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς συμπίπτουν με την πολιτική ανασφάλεια έως ότου ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση που θα αφορά την τακτοποίηση των δημοσιονομικών μας και το τέλος της αβεβαιότητας για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι δηλαδή και τον Ιούνιο.

Οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι το μόνο που μπορούν να πράξουν τώρα είναι να περιμένουν έως ότου υπάρξει μια λύση πολιτική, η οποία θα σημάνει αυτομάτως και την οικονομική ανάσα για τη χώρα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πράγματι δύσκολη και ρευστή και οι επιχειρηματίες κάθε άλλο παρά θέλουν να νιώθουν αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Το επιχειρείν χρειάζεται σταθερότητα και συγκεκριμένους κανόνες για να μπορέσει να επενδύσει τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Και η φαρμακοβιομηχανία –τόσο οι εγχώριες όσο και οι πολυεθνικές μονάδες–η οποία έχει πληγεί βάναυσα τα προηγούμενα χρόνιααναμένει, εφόσον τακτοποιηθεί το δημοσιονομικό ζήτημα, να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα σταθερό πλαίσιο 4ετούς συνεργασίας, για ηρεμία στο ζήτημα των τιμών, για σταδιακή κατάργηση των χαρατσιών clawback και rebate, για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης (σ.σ. ο κλάδος ζητάει διόρθωση στα 2,4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το ύψος της δαπάνης) και για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας των κλινικών μελετών στην χώρα μας, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν σημαντικά ποσά στην εθνική οικονομία.

Ευτυχώς που στην φάση αυτή υπάρχουν πολλές μητρικές εταιρείες στο εξωτερικό, οι οποίες εξακολουθούν να στηρίζουν την θυγατρικές τους στην Ελλάδα, παρά την παρατεταμένη ύφεση, αναφέρει στο ONMED ο επικεφαλής της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα, κ. Roberto Greco, ο οποίος είναι μάλιστα και ο νέος επικεφαλής του PhRMA Innovation Forum, δηλαδή της Ένωσης των Αμερικανικών Φαρμακευτικών Εταιριών που βασίζονται στην Έρευνα και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Προϊόντων (Pharmaceutical Research Manufacturers Association – PhRMA).

Πίσω στις σημερινές εκλογές και πάλι, πληροφορίες από τον χώρο της βιομηχανίας αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει το τιμόνι του ΣΦΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπεί ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων εκ μέρους της εταιρείας του, ικανό, που να αντιπροσωπεύει επάξια όλον τον κλάδο.

Η θητεία και του νέου 15μελούς Συμβουλίου είναι τριετής ενώ μετά την εκλογή του, θα συγκληθεί σε σώμα ώστε στη συνέχεια θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι και να ορισθούν και οι νέες επιτροπές, μέσα από εσωτερική ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Κων. Φρουζής (ο οποίος είναι υποψήφιος) μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι του Συνδέσμου, αναφέρει στο ONMED, ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει κατ' αρχάς να υπερασπισθεί τα μέλη του ΣΦΕΕ και φυσικά να διατηρήσει την αγαστή ενότητα όλων των μελών, ανεξάρτητα εάν είναι πολυεθνικές, ή ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Να σημειώσουμε ότι από τους 23 υποψηφίους, θα εκλεγούν οι 15, από τους οποίους στην συνέχεια θα προκύψει ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι μπορεί ο ΣΦΕΕ να αντιπροσωπεύει τις πολυεθνικές, ωστόσο στην πραγματικότητα η ποσόστωση μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών είναι 8 προς 7. Δηλαδή από τις 66 πολυεθνικές που βρίσκονται στο δυναμικό του ΣΦΕΕ, οι 24 είναι ελληνικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, οι υποψήφιοι που κατέρχονται σήμερα στις εκλογές του ΣΦΕΕ και που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι εξής:

1. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Boehringer Ingelheim Ellas AE

2. Πασχάλης Αποστολίδης, Abbvie

3. Haseeb Ahmad, MSD

4. Νίκος Βαρελάς, Galenica

5. Μάρκος Γερασόπουλος, Sanofi Aventis

6. Παναγιώτης Γιαννουλέας, Angelini Pharma Hellas.

7. Roberto Greco, GSK

8. Χρήστος Δάκας, Shire

9. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, GENESIS Pharma

10. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, CHIESI Hellas

11. Carlo Capone, BGP (πρώην ΑΒΒΟΤΤ)

12. Μάριος Κάτσικας, Rottapharm,

13. Νίκος Κεφαλάς, Janssen

14. Μάριος Κοσμίδης, Winmedica

15. Κωνσταντίνος Κοφινάς, Merck

16. Πόλυ Λεονταρίδη, ITF Hellas

17. Βασίλης Νειάδας, CANA

18. Κώστας Παναγούλιας, Vianex

19. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Novo Nordisk Ελλάς

20. Νίκος Ραγκούσης, Leo

21. Jim Sage, Pfizer Hellas

22. Κωνσταντίνος Φρουζής, Novartis

23. Σπύρος Φιλιωτης, Pharmaserve-Lilly.

Διαβάστε ακόμη:

Οι εκλογές του ΣΦΕΕ και η ενότητα της επόμενης ημέρας για τον κλάδο

Επιστολή ΣΦΕΕ σε Κουρουμπλή και Σταθάκη για ΦΠΑ, clawback και rebate

Κων. Φρουζής: Να μειωθεί clawback & rebate και να επανέλθει η δαπάνη στα 2,4 δισ ευρώ

Πρόταση Κουρουμπλή για σταθερό πλαίσιο 4ετίας με την φαρμακοβιομηχανία, εκτός δαπάνης εμβόλια, ΦΠΑ & ΕΚΑΣ