ΦΑΡΜΑΚO

Διχάζει το διευρυμένο ωράριο: Σκληρή επίθεση Κων. Λουράντου σε βουλευτές του «Ποταμιού»

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί μεταξύ φαρμακοποιών και πολιτικών, αναφορικά με το καυτό θέμα του κλάδου, που αφορά στο διευρυμένο ωράριο.

Διχάζει το διευρυμένο ωράριο: Σκληρή επίθεση Κων. Λουράντου σε βουλευτές του «Ποταμιού»

Με αφορμή την ερώτηση τριών βουλευτών του Ποταμιού για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, προχώρησε στη παρακάτω ανακοίνωση:

«Διάβασα την ερώτηση - προπαγάνδα των τριών βουλευτών του κόμματος του "Ποταμιού" υπέρ των διευρυμένων φαρμακοποιών. Δεν με εξέπληξε το γεγονός αφού δύο από αυτούς (Ψαριανός - Λυκούδης) ως ΔΗΜΑΡ, είχαν υπερψηφίσει τότε τον εφαρμοστικό νόμο Λοβέρδου που συμπεριλάμβανε το διευρυμένο - χαριστικό για τους "κολλητούς" τους ωράριο.

Με την κίνηση όμως αυτή αποδεικνύεται αυτό που τόσο καιρό φωνάζουμε: ότι η πολιτεία πρέπει να... αποφασίσει αμέσως αν .... θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελαχίστων συναδέλφων που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το πορτοφόλι τους και έχουν ως υποστηρικτές κομματικούς μηχανισμούς γνωστούς για τις μέχρι σήμερα θέσεις τους...

Θα πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την φαρμακευτική περίθαλψη ΟΛΟΥ του ελληνικού λαού και την στήριξη των ανεκτίμητων υπηρεσιών των 11.000 φαρμακείων απανταχού της Ελλάδας ή για την προώθηση των συμφερόντων 200 διευρυμένων φαρμακοποιών που έχουν επιλέξει να εξυπηρετούν τον εαυτόν τους δημιουργώντας εμπορικές μονάδες σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων και λειτουργώντας σε ώρες αποκλειστικού εμπορικού ενδιαφέροντος. Επιτέλους ας αποφασίσει αν επιθυμεί να συνεχιστεί να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα ο θεσμός των εφημεριών ή αν αυτές θα ... θυσιαστούν προς όφελος των συμφερόντων των διευρυμένων».

Η επίσημη απάντηση του ΠΦΣ που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γ.γ. του ΠΦΣ κ.κ. Κων. Λουράντος και Ι. Μακρυγιάννης προς τους 3 βουλευτές, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από εξωτερικές πηγές, για την ερώτηση που υποβάλλατε προς την Βουλή των Ελλήνων για το θέμα του διευρυμένου ωραρίου. Ίσως όμως μερικά από τα ερωτήματα που θέτετε θα είχαν απαντηθεί εάν απευθυνόσασταν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που εκπροσωπεί το σύνολο των φαρμακείων της χώρας (11.500) και αποτελεί σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.
Επί των διαπιστώσεων σας - την πηγή των οποίων δεν αναφέρετε - έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

- Από πού συμπεραίνετε πως η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου ως μέρος των μεταρρυθμίσεων είναι εναρμονισμένη με τις σύγχρονες συνθήκες; Mήπως οι σύγχρονες συνθήκες που επικαλείσθε είναι οι εδώ και πέντε χρόνια μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» που ταλαιπωρούν την χώρα μας και τις οπoίες απέρριψε πολύ πρόσφατα με την ψήφο του, ο ελληνικός λαός;
- Από πού συμπεραίνετε ότι τα έσοδα και η κίνηση των φαρμακείων αυξήθηκαν;
Τα κατασχετήρια που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο για τα χιλιάδες φαρμακεία, εκτός ίσως από αυτά τα πολύ λίγα από τα οποία αντλείτε τις πληροφορίες σας.
- Ποιοι είναι οι «καταναλωτές» που υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο ;
Μήπως τους μπερδεύετε με τους μεγαλοφαρμακοποιούς που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο και με τους οποίους συνομιλείτε;
- Σε σχέση με την αναφορά σας ότι σε «ένα σύγχρονο κράτος το ωράριο δεν είναι θέμα ρύθμισης από αυτό», σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 229/2014 απόφαση του ΣτΕ, έχει γίνει δεκτό ότι τα φαρμακεία «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών, δύνανται να λειτουργήσουν σε συνθήκες εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού επί σκοπώ εξασφάλισης της βιωσιμότητάς τους, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα.»
Τέλος θα θέλαμε στον κατάλογο των ερωτημάτων σας να είχατε συμπεριλάβει και το ακόλουθο:
Γιατί τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν έχουν επιλέξει το μη εμπορικό ωράριο νυκτός ;

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενδιαφέρεται για την φαρμακευτική περίθαλψη ΟΛΟΥ του ελληνικού λαού και την στήριξη των ανεκτίμητων υπηρεσιών των 11.500 φαρμακείων απανταχού της Ελλάδας και όχι για την προώθηση των συμφερόντων 200 διευρυμένων φαρμακοποιών που έχουν επιλέξει να εξυπηρετούν τον εαυτόν τους δημιουργώντας εμπορικές μονάδες σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων και λειτουργώντας σε ώρες αποκλειστικού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να συνεχιστεί να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα ο θεσμός των εφημεριών ή αν αυτές θα ... θυσιαστούν προς όφελος των συμφερόντων των διευρυμένων.
Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε επίσημη καταγγελία όπου φαρμακοποιός που μετέχει στο διευρυμένο ωράριο από περιοχή της Κρήτης ζήτησε και πήρε άδεια από την Περιφέρεια για να παραμείνει κλειστός το Μ. Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα.
Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα θέλουμε να αποφύγουμε .
Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας και ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε και εμείς την δυνατότητα ως επίσημο συνδικαλιστικό όργανο να σας ενημερώνουμε επί των σοβαρών θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας».

Αναλυτικά, η ερώτηση των τριών βουλευτών του Ποταμιού κ.κ. Γρηγόρη Ψαριανού, Σπύρου Δανέλλη και Σπύρου Λυκούδη προς τον κ. Υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

«Θέμα: «Τέλος στο διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία;»
Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Υγείας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ομιλία του σε φαρμακευτικό συνέδριο, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, καταργώντας στην ουσία το διευρυμένο ωράριο που ισχύει σήμερα.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων «άνοιξε» με το νόμο 3918/2011, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργούν τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης καθώς και τα Σάββατα ενώ στη συνέχεια οριζόταν με το νόμο 4254/2014 ότι: «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό και δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι συνδικαλιστές του κλάδου ήταν από την αρχή αντίθετοι – και εξακολουθούν να είναι – με το διευρυμένο ωράριο. Ζητούν από το Υπουργείο να το καταργήσει και να καταρτίσει σταθερές ώρες λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία σε συνδυασμό με ένα δίκτυο εφημεριών ώστε να επιβληθεί «τάξη» στο ζήτημα του ωραρίου. Σε περίπτωση που η ηγεσία του Υπουργείου δεν επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς «προειδοποιούν» για διακοπή των εφημεριών και διανυκτερεύσεων.

Οι «προειδοποιήσεις» αυτές φαίνεται να «πιάνουν τόπο» μιας και λίγες μόνο ημέρες μετά, ο Υπουργός –μέσω της ομιλίας τους στο συνέδριο HELLASPHARM – δίνει διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος λειτουργίας.
Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και δεδομένου ότι:

-Η θέσπιση και εφαρμογή του διευρυμένο ωραρίου λειτουργίας αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων προς μια κατεύθυνση σύγχρονη, ευρωπαϊκή, εναρμονισμένη με τις νέες συνθήκες αγοράς και καταναλωτικών συνηθειών.
-Τα έσοδα και η κίνηση των φαρμακείων αυξήθηκαν.
-Οι καταναλωτές θέλουν να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανάγκης, θεωρούν θετικό πως βρίσκουν πιο εύκολα ανοιχτό φαρμακείο, υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο και θέλουν να συνεχιστεί.
- Σε ένα σύγχρονο κράτος, το ωράριο λειτουργίας δεν αποτελεί θέμα ρύθμισης από αυτό. Το κράτος οφείλει να ελέγχει την τήρηση των κανόνων και της νομοθεσίας και όχι να επιβάλει ωράρια λειτουργίας.
-Ενδεχόμενη κατάργηση και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος αποτελεί πισωγύρισμα και αναχρονισμό, και δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ικανοποιήσει τα αιτήματα συνδικαλιστών αγνοώντας την υπόλοιπη κοινωνία και το γενικό συμφέρον.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι μέλλει γενέσθαι με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων;
Θα εξακολουθήσει να ισχύει το σημερινό διευρυμένο ωράριο ή θα γυρίσουμε σε παρελθοντικές καταστάσεις;
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε από τον Υπουργό ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας;
Σε τι εξυπηρετεί και ποια τα προσδοκόμενα οφέλη που αιτιολογούν την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου από τι στιγμή που η μέχρι τώρα εφαρμογή του κρίνεται από τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές ως θετική;
Σε ενδεχόμενη – τελικά – αλλαγή του ωραρίου, είναι στις προθέσεις του Υπουργού οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά από διάλογο με όλες τις πλευρές, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους, την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς, τις ανάγκες των επιχειρηματιών του κλάδου και των καταναλωτών και με τελικό γνώμονα το γενικότερο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση των αιτημάτων επιλεγμένων κατηγοριών;»

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί: Το διευρυμένο ωράριο που καταστρέφει τις εφημερίες & τα καρτέλ του κλάδου

Γεν. Συνέλευση Φαρμακοποιών: Κατάργηση ΤΩΡΑ όλων των μνημονιακών νόμων

Γενική Συνέλευση ΠΦΣ: Με ενισχυμένο φρόνημα μετά την συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Υγείας