ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ & ΠΦΣ: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, με αφορμή τον θάνατο του 44χρονου στην Κρήτη

Να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ζητά από τον υπουργό Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με αφορμή το δραματικό περιστατικό ενός 44χρονου, ο οποίος ανήμερα το Πάσχα, εισήχθη με συμπτώματα φαρυγγίτιδας σε νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και δύο ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στην Εντατική μετά από επιπλοκή της λοίμωξης.

ΙΣΑ & ΠΦΣ: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, με αφορμή τον θάνατο του 44χρονου στην Κρήτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο ασθενής «πήγε στο φαρμακείο και πήρε αντιβίωση, χωρίς ιατρική συνταγή».

Με αφορμή το περιστατικό ο ΙΣΑ ζητά από τον υπουργό Υγείας «να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή» επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του «κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή».

Αναλυτικά, η επιστολή προς τονυπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει ως εξής:

«Επ´ αφορμής περιστατικού, που γνωστοποιήθηκε από τα ΜΜΕ για 44χρονο ασθενή με συμπτώματα φαρυγγίτιδας, ο οποίος πήγε στο φαρμακείο και πήρε αντιβίωση, χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα μετά από 4 ημέρες να εισαχθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Βενιζελείου, εν συνεχεία διασωληνωμένος να μεταφερθεί από τους ιατρούς του Νοσοκομείου στην εντατική, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα κάτωθι:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει από καιρού επισημάνει την πάγια θέση του ότι "κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή". Πρέπει λοιπόν άμεσα να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα , διότι δεν πρέπει να κλάψουμε άλλα θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση. Εν έτη 2015 είναι τραγικό να πεθαίνουν κατ' αυτό τον τρόπο ασθενείς, ενώ ο ιατρός θα μπορούσε να είχε χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία σώζοντας τον ασθενή.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας θεωρούμε ότι άμεσα θα δώσετε λύση στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση».

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Η επίσημη απάντηση του ΠΦΣ σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Κων. Λουράντο για το δραματικό αυτό θέμα, έχει ως εξής:

Είχε πάρει αντιβίωση χωρίς συνταγή ...

«To τραγικό αυτό περιστατικό αποδεικνύει πως η συνταγογράφηση και η χορήγηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να γίνεται μόνο από τους επιστήμονες της υγείας που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Η συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελεί μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας , αλλά για να... λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά ο ασθενής, θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποδομή.

Δηλαδή να βρίσκει ο ασφαλισμένος όποτε θέλει και όπου θέλει γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας για να συνταγογραφεί. Στον σχεδιασμό αυτό μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η ύπαρξη των χιλιάδων φαρμακείων και η άριστη διασπορά τους σε ολόκληρη την χώρα».