ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: Να νομοθετηθούν ποινές για να μην δίδονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Στο θέμα της υποχρεωτικής συνταγογράφησης από τους επιστήμονες υγείας (γιατρούς ή φαρμακοποιούς) όλων των φαρμάκων, αποζημιουμένων ή μη αποζημιουμένων (ΜΗΣΥΦΑ), σε διαφορετική περίπτωση η παράβαση πρέπει να επισύρει ποινές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τάσσεται για ακόμη μία φορά ο ΙΣΑ.

ΙΣΑ: Να νομοθετηθούν ποινές για να μην δίδονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με αφορμή την επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, στην οποία, εκφράζοντας τη θλίψη για τον θάνατο 44χρονου ασθενή στο Ηράκλειο που πήρε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή, εξετέθη η αναγκαιότητα υποχρεωτικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, επαναδιατυπώνει την πάγια και κρίσιμη θέση του, ώστε κανένα φάρμακο να μη δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης των ποινών για τους παραβάτες του νόμου.

Ο ΙΣΑ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων -αποζημιουμένων ή μη αποζημιουμένων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)- σε αντίθετη δε περίπτωση η παράβαση πρέπει να επισύρει ποινές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Βεβαίως η διάθεση των φαρμάκων πρέπει πάντα να γίνεται από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς μέσω των φαρμακείων τους.

Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να θεσπιστεί νομοθετικά η επιβολή ποινών, ώστε να μη χορηγείται οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΑ & ΠΦΣ: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, με αφορμή τον θάνατο του 44χρονου στην Κρήτη