ΦΑΡΜΑΚO

Θεοδ. Κωλέτης: Ήρθε η ώρα για μια βιώσιμη & ουσιαστική λύση για τη φαρμακοβιομηχανία

Πλησιάζοντας στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2015, το τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό: Η γενικότερη οικονομική αστάθεια, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας ασφάλισης και του συστήματος Υγείας και η προσαρμογή σε φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες, διαμορφώνουν συνθήκες που θέτουν σε σκληρή δοκιμασία τους ασθενείς, δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

Θεοδ. Κωλέτης: Ήρθε η ώρα για μια βιώσιμη & ουσιαστική λύση για τη φαρμακοβιομηχανία

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στον "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Κωλέτης.

Και συνεχίζει το άρθρο:

"Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της ομοβροντίας ατελέσφορων και αντιαναπτυξιακών μέτρων με μόνο σκοπό την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δυστυχώς, από τα υπερβολικά επίπεδα δαπάνης του 2009 φθάσαμε στην επίσης υπερβολική συμπίεση της δαπάνης το 2014 και 2015, σε βαθμό που να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του συστήματος παροχής φαρμακευτικών φροντίδων.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επιβαρύνθηκαν υπερβολικά και άνισα σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη δαπάνη, δεχόμενες σημαντικές μειώσεις τιμών για τα φάρμακά τους και υποχρεούμενες στην επιστροφή σημαντικών χρηματικών ποσών προς τη δημόσια ασφάλιση, με τη μορφή rebate και clawback.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, θεωρούμε απαραίτητη την επεξεργασία και εφαρμογή μέτρων για τη βιώσιμη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας.

Η κατεύθυνση αυτή είναι και αναγκαία, με δεδομένη την αναπτυξιακή διάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλά και απολύτως εφικτή μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας συνολικής εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής με άξονες την προστασία της δημόσιας υγείας, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και βεβαίως την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις, τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές.

Στο σημείο αυτό, ο ρόλος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών μπορεί να είναι καταλυτικός, με βάση και τα μέχρι σήμερα θετικά δείγματα γραφής. Οι σύγχρονες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις, ακολουθούν κατά γράμματα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και τις προδιαγραφές που θέτουν ο ευρωπαϊκός (ΕΜΑ) και ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκου (FDA), εφαρμόζουν πιστά τις προτυποποιημένες Διαδικασίες Ορθής Παραγωγής (GMP & GLP) και παράγουν άριστης ποιότητας φάρμακα.

Επίσης, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν εργατικό και επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη τριάδα των ελληνικών εξαγωγών με παρουσία σε πάνω από 85 χώρες ενισχύοντας το -σταθερά ελλειμματικό- εμπορικό ισοζύγιο στα φάρμακα και δημιουργούν πλούτο που παραμένει στη χώρα επανεπενδύεται και φορολογείται.

Και ακόμη περισσότερο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν καινοτομίες και κατοχυρώνουν τεχνογνωσία, αποδομώντας έμπρακτα τον μύθο της αδρανούς, εσωστρεφούς, ανίκανης να σταθεί στα πόδια της, Ελλάδας.

Θεωρούμε ότι έπειτα από μια πενταετία περιοριστικής πολιτικής, με σπασμωδικά μέτρα χωρίς υγειονομικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό, η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να στοχεύσει σε μια λειτουργική, βιώσιμη και ουσιαστική λύση που θα προασπίζει τη δημόσια υγεία με ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα ενώ παράλληλα θα παράγει εξοικονομήσεις χωρίς την υιοθέτηση ακραίων λύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ έχει προτείνει την εφαρμογή μιας πολιτικής επωνύμων γενοσήμων, μιας πολιτικής που αφορά αφενός σε ένα σύστημα κινήτρων για την κατεύθυνση της συνταγογράφησης προς θεραπευτικά ισοδύναμες αλλά οικονομικότερες επιλογές και αφετέρου στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου με τρόπο που να επιτρέπει την παραμονή καταξιωμένων φαρμάκων στο σύστημα σε συνδυασμό με την επιβράβευση της πραγματικής καινοτομίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η δυνατότητα συνταγογράφησης και με την εμπορική ονομασία για τα γενόσημα προϊόντα, προσδίδει ταυτότητα και αποτελεί εγγυητή της ποιότητας και ασφάλειας των φαρμάκων, στοιχεία απαραίτητα για τη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασθενών σε αυτά.

Τα παραπάνω περιγράφουν συνοπτικά το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να επιτύχουμε τον τριπλό στόχο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης της εξασφάλισης της ποιότητας των φαρμακοθεραπειών και της ανάπτυξης του εγχώριου παραγωγικού ιστού, στόχο στον οποίο σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να εστιάσουμε.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες των 11.000 εργαζομένων, των επενδύσεων, των εξαγωγών, της εξωστρέφειας, της συνεισφοράς στο ΑΕΠ, αποτελούν το πρόσωπο της νέας Ελλάδας που όλοι θέλουμε.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν το παρόν σε αυτή την κομβική στιγμή για τη χώρα, με ιδέες, με εφικτές και ισορροπημένες προτάσεις που εξασφαλίζουν ανάπτυξη και ποιοτικό φάρμακο για τον Έλληνα πολίτη".

koletis

Διαβάστε ακόμη:

«Φάρμακο για Όλους» δια χειρός Κουρουμπλή με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και καλά αμειβόμενους εργαζομένους

Και οι φαρμακαποθήκες μάτωσαν στα χρόνια του Μνημονίου -απώλειες 1,5 δισ. ευρώ στην 5ετία