ΦΑΡΜΑΚO

Strepsils: Η πρώτη βοήθεια για τον πονόλαιμο

Η αναλγητική δράση των φαρμακευτικών σκευασμάτων Strepsils που περιέχουν αμυλμετακρεσόλη (AMC) και 2,4 διχλωροβενζυλική αλκοόλη (DCBAls) έναντι placebo, αξιολογήθηκε σε πρόσφατη διπλή τυφλή κλινική μελέτη με την συμμετοχή 310 ασθενών. 

Strepsils: Η πρώτη βοήθεια για τον πονόλαιμο

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν Strepsils παρουσίασαν σημαντική βελτίωση τόσο στον πόνο όσο και σε άλλες λειτουργικές παραμέτρους όπως η δυσκολία στην κατάποση και υπερείχαν σημαντικά έναντι του εικονικού φαρμάκου (μη φαρμακευτικές παστίλιες) σε όλη την διάρκεια της μελέτης.

Συγκεκριμένα το 66% των ασθενών που έλαβε Strepsils παρουσίασε μείωση του πόνου στα πρώτα 5 λεπτά από την λήψη του φαρμάκου έναντι μόλις 16% αυτών που ελάμβαναν εικονικό φάρμακο. Επίσης το 65% των ασθενων με Strepsils δηλώνει διάρκεια αναλγησίας έως και 2 ώρες έναντι 26% αυτών που έλαβαν μη φαρμακευτικές παστίλιες.

Οι ασθενείς παρουσίασαν διευκόλυνση στην κατάποση διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους. Για το λόγο αυτό, η λήψη παστίλιων με AMC/DCBA (Strepsils) θα πρέπει να θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου σε περιπτώσεις που τα αντιβιοτικά δεν είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Με άλλα λόγια, οι παστίλιες με AMC/DCBA (Strepsils®) αποτελούν μία βολική, αποτελεσματική και πολύτιμη θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με πονόλαιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας θα υποφέρει από πονόλαιμο 2-3 φορές το χρόνο, με τα παιδιά να είναι επιρρεπή σε συχνότερα επεισόδια πονόλαιμου από τους ενήλικες, λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ο οξύς πονόλαιμος είναι από τα πιο συχνά παράπονα που συσχετίζονται με τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Βιβλιογραφία:

McNally D, Simpson M, Morris C et al. Rapid relief of acute sore throat with AMC/DCBA throat lozenges: randomised controlled trial. The International Journal Of Clinical Practice , January 2010,
64, 2, 194–207

Διαβάστε ακόμη:

Πονόλαιμος: 6 λύσεις για άμεση ανακούφιση

Πονόλαιμος: Οι 9 συχνότερες αιτίες του