ΦΑΡΜΑΚO

Χάπι της επόμενης μέρας: Πότε πρέπει να το πάρεις

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ένας τρόπος επείγουσας αντισύλληψης και σκοπός του είναι να εμποδίσει μια εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς προφυλακτικό ή σε περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό.

Χάπι της επόμενης μέρας: Πότε πρέπει να το πάρεις

Η γυναίκα μπορεί να πάρει το χάπι αμέσως μετά την επαφή, άλλα και προκαταβολικά αν π.χ. έχει άγχος.

Υπάρχουν πάνω από ένα χάπια που μπορεί να πάρει μια γυναίκα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Ο χρόνος εντός του οποίου πρέπει να το πάρει ανάλογα με το ποιο θα επιλέξει κυμαίνεται από 72 ως 120 ώρες. Όσο νωρίτερα ληφθεί πάντως, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Το ιδανικό είναι να το πάρει εντός του πρώτου 24ώρου μετά την επαφή και καλύτερα με το φαγητό.

Πώς δρα το χάπι

Η σύλληψη δεν γίνεται αμέσως μετά την επαφή, αλλά μπορεί να συμβεί και μερικές μέρες μετά. Το χάπι καθυστερεί ή αναστέλλει την ωορρηξία, μπλοκάροντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Η επιτυχία του χαπιού εξαρτάται από τον χρόνο λήψης του. Εάν ληφθεί εντός 24 ωρών από τη επαφή έχει επιτυχία 95%, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί μέσο αντισύλληψης. Αφενός δεν προστατεύει για όλο τον κύκλο της γυναίκας, αφετέρου όταν επαναλαμβάνεται η λήψη του πολλές φορές διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος. Εάν μια γυναίκα κάνει εμετό εντός 2 ωρών από τη λήψη του, πρέπει να επαναλάβει τη δόση.

Παρενέργειες

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ασφαλές και εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο το έχουν δοκιμάσει με ασφάλεια. Οι παρενέργειες δεν είναι σοβαρές και εάν υπάρξουν διαρκούν 1-2 μέρες.

Οι πιο συχνές είναι αδιαθεσία, κούραση, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, πονοκέφαλος, αιμορραγία πριν την αναμενόμενη περίοδο. Οι λιγότερο συχνές είναι ζαλάδα και εμετός.

Διαταραχές του κύκλου

Συνήθως η περίοδος έρχεται στην ώρα της, μπορεί όμως να έρθει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα. Μερικές φορείς το αίμα είναι περισσότερο. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από μια εβδομάδα, υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης και η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της.

Τι μπορεί να επηρεάσει τη δράση του χαπιού

Εάν η γυναίκα έχει περιττά κιλά η δράση του χαπιού μπορεί να είναι μειωμένη. Επίσης αν παίρνει άλλα φάρμακα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν χρειάζεται συνταγή. Η γυναίκα μπορεί να το προμηθευτεί ελεύθερα από το φαρμακείο.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουμε αν σπάσει το προφυλακτικό

Αντισυλληπτικά και προφυλακτικά: Μύθοι και αλήθειες