ΦΑΡΜΑΚO

Ράπισμα στο διευρυμένο ωράριο από τις μητέρες φαρμακοποιούς - Πάνω από 5.500 φαρμακεία ελέγχονται από γυναίκες

Τους ασκούς του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά το διευρυμένο ωράριο και η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό. Έτσι, παρέμβαση για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων πραγματοποιούν εργαζόμενες μητέρες φαρμακοποιοί. Με μια επιστολή που ήδη συνυπογράφουν εκατοντάδες γυναίκες φαρμακοποιοί από όλη τη χώρα, οι γυναίκες εργαζόμενες στο Φαρμακείο καλούν την Πολιτεία να νομοθετήσει επιτέλους, λαμβάνοντας υπ' όψιν όχι μόνο τα νούμερα, τους τζίρους και τα συνδικαλιστικά αιτήματα, αλλά και το ιερό της μητρότητας.

Ράπισμα στο διευρυμένο ωράριο από τις μητέρες φαρμακοποιούς - Πάνω από 5.500 φαρμακεία ελέγχονται από γυναίκες

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες με Φαρμακείο είναι πάνω από τους μισούς φαρμακοποιούς στην Ελλάδα (κοντά στις 5.500 φαρμακοποιοί είναι γυναίκες σε σύνολο 9.800 Φαρμακείων σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και απασχολούν στα Φαρμακεία τους πάνω από 12.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, οι γυναίκες-μανάδες φαρμακοποιοί προσανατολίζονται να ιδρύσουν Ινστιτούτο. Οι υπογραφές δε γυναικών-μανάδων φαρμακοποιών για το εν λόγω ζήτημα έχουν ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τις 750.

Η επιστολή, η οποία έχει ως αποδέκτες τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τους Βουλευτές, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εμείς οι χιλιάδες γυναίκες και μητέρες φαρμακοποιοί νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε προσωπικά σε εσάς για να σας περιγράψουμε τη δραματική κατάσταση την οποία ζούμε καθημερινά εδώ και δυόμισι χρόνια τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον, η οποία επιτείνεται από την αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον».

Όπως τονίζουν, «τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί κάνει αυτούς τους δύο ρόλους πραγματικά ασύμβατους ή στην περίπτωση που κάποια από εμάς επιχειρήσει να το πράξει εξαντλητικούς και απάνθρωπους. Βιώνουμε λοιπόν μια άνευ προηγουμένου ποινικοποίηση της μητρότητας για όσες το έχουν ήδη επιλέξει ή 'προπαγάνδα' εις βάρος της, για όσες θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα».

Και συνεχίζουν: «Η ανατροπή του νόμιμα ρυθμισμένου ωραρίου και η καθιέρωση ενός νέου εξαντλητικού και απάνθρωπου επαγγελματικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγωνίες και την αβεβαιότητα καθιστούν αδύνατο στη γυναίκα φαρμακοποιό να επιτελέσει το ρόλο της τόσο ως μητέρα υπεύθυνη για την διαπαιδαγώγηση, ανατροφή και συναισθηματική κάλυψη των παιδιών (λόγω της έλλειψης χρόνου, σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης) όσο και ως επαγγελματία-λειτουργό υγείας υπεύθυνη απέναντι στους ασθενείς που ζητούν την επιστημονική συνδρομή (λόγω της κόπωσης σε επίπεδο σωματικών και πνευματικών λειτουργιών)».

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το διευρυμένο ωράριο δεν απέδωσε τα υποσχόμενα οφέλη και η επίκληση του «κοινού συμφέροντος» ήταν υποκριτική γιατί:

• Ούτε ο κόσμος ωφελήθηκε, καθώς από τη μία τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλες τις περιοχές ενώ από την άλλη οδήγησε στην απαξίωση και την αδράνεια του θεσμού των εφημεριών

• Ούτε η πλειοψηφία των φαρμακείων ωφελήθηκε, καθώς είτε δεν μπορεί να το ακολουθήσει –λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού– είτε αν αποφασίσει να το ακολουθήσει λειτουργεί σε βάρος της οικογενειακής του ζωής.

Καταλήγοντας, διευκρινίζουν ότι «δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση. ΖΗΤΟΥΜΕ από μια δημοκρατική, προοδευτική κοινωνία και μια κυβέρνηση με ευαισθησίες και σεβασμό στο ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ να μην αγνοήσει το διττό ρόλο της γυναίκας και να σεβαστεί το δικαίωμά της στη μητρότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία».