ΦΑΡΜΑΚO

Glyxambi: Ένας πρωτότυπος συνδυασμός αντιδιαβητικών φαρμάκων

Στην θεραπεία του διαβήτη έχουν προστεθεί πολλές φαρμακευτικές επιλογές, τα τελευταία χρόνια. Οι νέες αντιδιαβητικές ουσίες επιτρέπεουν την διαχείριση της νόσου, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Από την άλλη μεριά, τα πολλά φάρμακα προκαλούν δυσφορία στους ασθενείς και πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να μην παίρνουν συστηματικά την αγωγή τους.

Glyxambi: Ένας πρωτότυπος συνδυασμός αντιδιαβητικών φαρμάκων

Συνήθως, οι αντιδιαβητικές ουσίες συνδυάζονται με την μετφορμίνη σε ένα χάπι, με σκοπό να μειώνονται τα χάπια, που είναι υποχρεωμένος να πάρει ένας διαβητικός. Τώρα έρχεται ένας διαφορετικός πρωτότυπος συνδυασμός, που ενισχύει την θεραπεία του διαβήτη και προσφέρει και άλλες επωφελείς δράσεις, για την υγεία του ασθενή.

Ο συνδυασμός αυτός, που έχει την εμπορική ονομασία Glyxambi πήρε πρόσφατα έγκριση από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Στο ίδιο χάπι συνυπάρχουν η Εμπαγκλιφλοζίνη και η Λιναγλιπτίνη, οι οποίες ήδη κυκλοφορούν μόνες τους σε διαφορετικά χάπια.

Η Εμπαγκλιφλοζίνη είναι αναστολέας των υποδοχέων που είναι αρμόδιοι για την επαναρρόφηση της γλυκόζης και του νατρίου των ούρων, από τα νεφρά (SGLT2 inhibitors). Με πιο απλά λόγια το φάρμακο αυτό αποβάλλει με τα ούρα περισσότερη γλυκόζη και νάτριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, μείωση της αρτηριακής πίεσης και απώλεια θερμίδων, που βοηθά στην μείωση του σωματικού βάρους.

Η Λιναγλιπτίνη είναι ένας αναστολέας των DPP4, που είναι υπεύθυνοι για την απενεργοποίηση του GLP1, το οποίο εκκρίνεται μετά τη λήψη του φαγητού και βοηθά στην έγκαιρη έκκριση της ινσουλίνης, από το πάγκρεας. Η Λιναγλιπτίνη είναι ένας γλυκοζοεξαρτώμενος παράγοντας, όπως και η Εμπαγκλιφλοζίνη, δηλαδή δουλεύουν μόνο όταν το σάκχαρο αυξάνεται στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα ανάπτυξης υπογλυκαιμίας και από τις δύο ουσίες είναι μικρή.

Ο νέος αυτός συνδυασμός σε ένα χάπι, της Εμπαγκλιφλοζίνης και της Λιναγλιπτίνης προσφέρει μια έξυπνη και αποτελεσματική επιλογή, για κάποιον που έχει στόχο την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr

www.seminariogiadiavitikous.gr