ΦΑΡΜΑΚO

Ερώτηση Θ. Καράογλου για τις ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους

Για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους πρόχους υγείας, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί, κάνει λόγο σε ερώτησή του προς την Βουλή ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει από φάρμακα η χώρα και οι ασθενείς. 

Ερώτηση Θ. Καράογλου για τις ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί πρώτον για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο υπουργός προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στην ομαλή διάθεση των φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας και δεύτερον τι προβλέπεται να γίνει με τις ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αγγίζουν περίπου τα 30 εκατομμύρια ευρώ, για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Ο Βουλευτής επισημαίνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, καθώς από τη μια πλευρά αδυνατούν να καλύπτουν το κόστος προμήθειας φαρμάκων εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και από την άλλη, τιμώντας το λειτούργημα που επιτελούν και αναγνωρίζοντας την οικονομική στενότητα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, διαθέτουν φάρμακα στους ασφαλισμένους επί πιστώσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προειδοποιεί πως εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας των φαρμακείων, είναι πλέον θέμα χρόνου οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να τα προμηθεύουν, με ορατό τον κίνδυνο έλλειψης κάποιου φαρμάκου συνολικά από την αγορά.