ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Η δραματική έλλειψη ρευστότητας, το ωράριο που διχάζει και οι «ηλίθιοι» εφημερεύοντες

Σε εξαιρετικά δύσκολη και οριακή κατάσταση βρίσκονται οι φαρμακοποιοί εξαιτίας των οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και εξαιτίας του διευρυμένου ωραρίου, το οποίο έχει δημιουργήσει εργαζομένους δύο ταχυτήτων και διχάζει τον κλάδο. Και τα δύο θέματα θα αναλύσουν ενδελεχώς οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ σε συνέντευξη τύπου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη 3 Ιουνίου, και τελικά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Αίγλη Ζαππείου.

Φαρμακοποιοί: Η δραματική έλλειψη ρευστότητας, το ωράριο που διχάζει και οι «ηλίθιοι» εφημερεύοντες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, «ο ΕΟΠΥΥ έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, μας υποσχέθηκαν μια δόση την επόμενη εβδομάδα και εξόφληση την μεθεπόμενη (μέχρι 10-15 Ιουνίου)». Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, ο κ. Λουράντος σημείωσε, ότι «τα φαρμακεία βρίσκονται σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, οι επιταγές 'τρέχουν' και πρέπει να πληρωθούν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά. Όσο για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, τα φαρμακεία, λόγω ελλείψεως ρευστότητας, οδηγούνται σε αδυναμία αγοράς φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Ωστόσο, το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, είναι ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής είναι συνεννοήσιμος και δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για την πορεία του κλάδου. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, τονίζει ο κ. Λουράντος.

Και ενώ για την πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν μια πίστωση χρόνου, το θέμα του ωραρίου είναι αδιαπραγμάτευτο για τον κλάδο. Το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων οδηγεί τους φαρμακοποιούς στο να σηκώνουν τους τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και με παύση εφημέρευσης και διανυκτέρευσης.

Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν αποκλείεται αντίστοιχη αντίδραση να υπάρξει και από τα φαρμακεία των Ιωαννίνων, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Ντούσκας. «Θα άρουμε τις εφημερίες και ας καθίσουν να τις κάνουν, και μάλιστα τις δύσκολες ώρες, δηλαδή τις βραδινές, τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο που τώρα στις 9 το βράδυ κλείνουν», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Επιστολή Κων. Λουράντου

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα του Αγίου Πνεύματος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ απέστειλε επιστολή προς τον κλάδο, με στόχο να θυμίσει ότι δεν ζούμε για να δουλεύουμε αλλά δουλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σίφνος 1η Ιουνίου 2015... του Αγίου Πνεύματος...

Εδώ και πολλά χρόνια οι αργίες που ακολουθεί ο κλάδος ήταν αδιαμφισβήτητες και ακολουθούντο από όλους, φροντίζοντας ταυτόχρονα με τις εφημερίες να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του κοινού.

Από την εφαρμογή των νόμων του τέως 'υπουργού υγείας' Άδωνι Γεωργιάδη και μετά, περί του ωραρίου, της πολυϊδιοκτησίας και των πειθαρχικών, ο υποβόσκων κανιβαλισμός και η άκρατη κερδοσκοπία ορισμένων ελάχιστων μελών του κλάδου, βγήκαν στην επιφάνεια.

Εν ονόματι δήθεν της εξυπηρέτησης του κοινού αλλά στην πραγματικότητα της εξυπηρέτησης της τσέπης τους, άρχισαν να μην σέβονται ούτε τις αργίες ούτε τους εφημερεύοντες υποχρεωτικά συναδέλφους τους και να ανοίγουν τα φαρμακεία τους όποτε τους γουστάρει... και σε ώρες πλήρους εμπορικής κερδοφορίας, αφήνοντας τις υπόλοιπες ώρες στους 'ηλίθιους' εφημερεύοντες.

Έχουμε χρέος να σταματήσουμε αυτό το άθλιο φαινόμενο και να υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση ότι η τάξη, η οργάνωση και η αξιοπρέπεια του κλάδου όχι μόνο δεν είναι στοιχεία προς διαπραγμάτευση, αλλά είναι θέματα που η ίδια ως αντιπολίτευση τότε στήριζε...

Όσοι άνοιξαν τα φαρμακεία τους σήμερα χωρίς να είναι σε εφημερία, όσοι έκαναν το ίδιο την επίσημη αργία της πρωτομαγιάς, ευχαρίστως αν μπορούσαν θα έκαναν και το σκ... τους παξιμάδι, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας...

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, θέλουμε όχι να ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά να δουλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια, εφαρμόζοντας κανόνες και νόμους που θα είναι για όλους και όχι για ελάχιστους.

Θέλουμε να ζήσουμε χωρίς να καταστρέψουμε το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας που είναι η οικογένεια...

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ».

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί: Απόφαση για το τέλος των εφημεριών από τη Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ σήμερα

Σε ασφυξία τα φαρμακεία - κινητοποιήσεις στον ορίζοντα

Καταγγελία ΠΦΣ για πώληση φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ

Αν. Ξανθός: Να αναγνωριστεί ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ

Ράπισμα στο διευρυμένο ωράριο από τις μητέρες φαρμακοποιούς - Πάνω από 5.500