ΦΑΡΜΑΚO

Ψηλά στην ελληνική κοινωνία ο ρόλος του φαρμακοποιού - Άραγε μπορεί να αποτελέσει «διαβατήριο» για την επόμενη ημέρα;

Το φαρμακείο και ο Έλληνας φαρμακοποιός δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ, είναι γεγονός, για τον πολλαπλό τους ρόλο απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Ρόλο κοινωνικό, οικονομικό, επιστημονικό και συμβουλευτικό, τον οποίο έχουν κερδίσει επάξια όλα αυτά τα χρόνια.

Ψηλά στην ελληνική κοινωνία ο ρόλος του φαρμακοποιού - Άραγε μπορεί να αποτελέσει «διαβατήριο» για την επόμενη ημέρα;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Επομένως, ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού πρέπει να διαφυλαχθεί και μέσα από μια μη απελευθέρωση πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ. Ο φαρμακοποιός ήταν, είναι και ευελπιστούμε να παραμείνει, βασικό και κυρίαρχο σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το προεδρείο του ΠΦΣ, ήταν σαφέστατος, στηρίζοντας για ακόμη μία φορά το ελληνικό φαρμακείο αλλά και τον φαρμακοποιό, υπογραμμίζοντας, πως αφενός «στα δύο νέα συμπληρωματικά κείμενα που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές δεν υπάρχει καμία αναφορά για θέματα ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακείων» και αφετέρου ότι «τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο, ενώ οι ελληνικές θέσεις είναι πλήρως αποσαφηνισμένες όχι μόνο στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αλλά και στο ζήτημα της αδειοδότησης και του ωραρίου των φαρμακείων».

Τα ευρήματα, επιπλέον, της έρευνας της Alco που έδωσαν στην δημοσιότητα χθες οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είναι πέρα για πέρα σημαντικά και καταδεικνύουν την απήχηση αλλά και το σεβασμό που έχουν οι Έλληνες απέναντι στο φαρμακοποιό αλλά και στο φαρμακείο της γειτονιάς. Φυσικά, ένας τέτοιος ρόλος είναι λογικό να πληρώνεται, όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό, οι φαρμακοποιοί που εργάζονται μετά τις 12 το βράδυ, λαμβάνουν υπερωριακή αμοιβή, ενώ ακόμη και οι συμβουλές ενίοτε, δεν δίνονται αμισθί. Ωστόσο, στη χώρα μας που έχει πληγεί τόσο δραματικά από τις μνημονιακές πολιτικές, δεν είναι δυνατό να έχουμε την απαίτηση να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ας δούμε στη συνέχεια, μερικά στοιχεία από την έρευνα της Alco, τα οποία αποδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική που έχουν στην ελληνική κοινωνία οι φαρμακοποιοί:

- Το φαρμακείο της γειτονιάς είναι το πλέον αγαπητό και οικείο για τους Έλληνες, αφού το 38% επιλέγει να επισκεφθεί το κοντινό του φαρμακείο που βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από το σπίτι του.

- Υπάρχει πολύ στενή σύνδεση του πολίτη με το φαρμακείο του (δηλαδή το φαρμακείο της γειτονιάς του), αφού το 85% χρησιμοποιεί το ίδιο πάντα φαρμακείο και μόνο το 16% διαφορετικό κάθε φορά.

- Σε ερώτηση εάν χρειάστηκε τους τελευταίους 6 μήνες να πάει ο πολίτης σε φαρμακείο μετά τις 8.30 το βράδυ, το 67% απάντησε πως όχι.

- Και εάν το 62% των ερωτηθέντων ρωτά τον γιατρό του συνήθως για θέματα υγείας, το 28% ρωτά αντίστοιχα τον φαρμακοποιό του.

- Υπάρχει εντυπωσιακά υψηλή (σχεδόν καθολική – 93%) ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί, ενώ υπάρχει επίσης σχεδόν καθολική (95%) ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης στα φαρμακεία.

- Το υψηλό επιστημονικό κύρος των φαρμακοποιών (εμπιστοσύνη στις συμβουλές και υποδείξεις τους), το οποίο οδηγεί τους πολίτες στο να τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες (67%) και πολύ λιγότερο επιχειρηματίες (23%).

Σημαντικό εύρημα, όμως, αποτελεί και η πιστωτική πολιτική που ακολουθούν οι φαρμακοποιοί, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (39%) δηλώνει πως έχει ζητήσει και έχει πετύχει να διευκολυνθεί από τον φαρμακοποιό του, πληρώνοντας τμηματικά τα φάρμακα.

- Η επιθυμία, τέλος, της πλειοψηφίας για σαφές και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας είναι μεγάλη, καθώς το 50% των ερωτηθέντων ζητά συγκριμένες εφημερίες και διανυκτερεύσεις.

Αναμφίβολα η αγωνία των φαρμακοποιών για την επόμενη ημέρα του κλάδου είναι μεγάλη και όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ χθες, «οι στιγμές είναι δύσκολες και θέλω να μάθω την αλήθεια» (αναφορικά με τα ΜΥΣΥΦΑ). Και σίγουρα την αλήθεια αυτή, θέλουν να μάθουν και οι πολίτες. Οι πληροφορίες αλλά και οι δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι στιγμής ελπιδοφόρες και το βέβαιο πάντως, είναι ότι ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού δεν απειλείται και δεν κινδυνεύει να αντικατασταθεί προς ώρας, από έναν άχαρο εμπορικό ρόλο.

Διαβάστε ακόμη:

Καθησυχαστικός Κουρουμπλής προς ΠΦΣ: Λήξη Συναγερμού, ζήτησε από τον κλάδο

Ούτε ένα χάπι στα Σούπερ Μάρκετ λένε οι φαρμακοποιοί - Ναι στον επιστημονικό, όχι στον εμπορικό ρόλο

ΜΥΣΥΦΑ: Βροντερό «όχι» των φαρμακοποιών στην απελευθέρωση & με τη «βούλα» του ΠΟΥ

Επίθεση Λουράντου κατά Άδωνι - Δεν προσχώρησα στην Ν. Δημοκρατία, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ