ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή - Πράξη ποινικά διώξιμη

Την έντονη αντίδρασή του για την προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος που εγκυμονεί μεγάλους κίνδυνους για τη Δημόσια υγεία εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και ότι η πράξη αυτή διώκεται ποινικά.

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή - Πράξη ποινικά διώξιμη

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ειδικότερα, αναφέρεται στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δημόσια υγεία η προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος που επιχειρείται από τη ΦΑΝΙΕ.

Όπως αναφέρει, «με έκπληξη ενημερωθήκαμε για πρότασή τους που αφορά την εκτέλεση ιατρικών πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα στα φαρμακεία. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τονίζουμε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία από τέτοιες αντιεπιστημονικές πρακτικές.

Οποιαδήποτε ιατρική πράξη που εκτελείται από μη γιατρούς, και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή.

Επιπρόσθετα, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.

Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και να μην καταστρατηγείται από κανέναν».

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει πως «κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».

Διαβάστε ακόμη:

Κόντρα Λουράντου - Βαρνάβα για την χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ