ΦΑΡΜΑΚO

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Εάν ένας κλάδος πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, αυτός είναι αναμφισβήτητα ο κλάδος των φαρμακοποιών, οι οποίοι δικαιώνονται απόλυτα, καθώς μόλις μερικές ημέρες πριν έβγαλαν σε δική τους δημοσκόπηση το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα που είδαμε χθες.

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί –οι οποίοι δεν έκρυψαν ποτέ ότι στηρίζουν και στήριξαν από την πρώτη στιγμή αναφανδόν τον ΣΥΡΙΖΑ– πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες (1η Ιουλίου) δημοσκόπηση και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο Συνιστολόγιο των Φαρμακοποιών και μέσα σε 72 ώρες ψήφισαν 1.038 άτομα (μοναδικοί επισκέπτες).

Τα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα διαμορφώθηκαν ως εξής:
ΟΧΙ: 61,56%
ΝΑΙ: 38,44%

Και όπως αναφέρουν σε σχετικό τους σχόλιο στην ιστοσελίδα τους, ούτε καν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν έβγαλαν τέτοιο ακριβές αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, ο κλάδος, όπως αναφέρουν, λοιδορήθηκε για άλλη μια φορά για την επιλογή του να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δικής του έρευνας.

Αποδεικνύεται έτσι, ακόμη μία φορά, το πόσο οξυδερκείς, πολιτικοποιημένοι και ευαίσθητοι με την κοινωνία και την λαϊκή βάση είναι οι φαρμακοποιοί και δεν αποτελούν απλά και μόνο το βασικό και κυρίαρχο σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά σίγουρα κάτι παραπάνω.

Οι φαρμακοποιοί σήμερα πανηγυρίζουν όπως και το 61,5% του ελληνικού λαού και φυσικά η κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει πλέον το διαβατήριο για την νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με άξονες την βιωσιμότητα του χρέους (μέσα από ένα αξιοπρεπές κούρεμα), την ανάγκη για ένα αναπτυξιακό πακέτο, την ομαλοποίηση τη ρευστότητας και το οριστικό τέλος των Μνημονίων.

Είναι δε χαρακτηριστική και η φράση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή χθες, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του 'ΟΧΙ', με μεγάλη μάλιστα διαφορά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής καταμετρημένα τμήματα στην Επικράτεια, ακυρώνει όλες τις πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα δίνει στον Αλέξη Τσίπρα τη δύναμη και την εθνική ευθύνη να διαχειριστεί τη δυσκολία της στιγμής, ενώνοντας το λαό, το έθνος, την πατρίδα, δημιουργώντας ένα μεγάλο πατριωτικό μέτωπο, ώστε η διαπραγμάτευση που θα αρχίσει αμέσως να έχει το αποτέλεσμα που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Και φυσικά η υγεία αναμένει να τρέξουν όλες οι πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί, με βασικό στόχο την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κυρίως των ανασφάλιστων και ευπαθών πολιτών, την πρόσβαση σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες, την θωράκιση του συστήματος με προσωπικό, την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους υγείας και τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς.

Και μπορεί να είναι μία δύσκολη εβδομάδα αυτή που ξεκινάει σήμερα, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, (υπονοώντας την δυσκολία της ρευστότητας), ωστόσο όλοι αναμένουν την Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη και το πώς θα αντιδράσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα. Ο κ. Σουλτς επιπλέον, πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας, ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα δηλαδή, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: 61% OXI την Κυριακή - Τι περιλαμβάνεται στο ΝΑΙ στις προτάσεις Γιούνκερ για τα φαρμακεία

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες