ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί για την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων

Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του φαρμάκου, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα της ομαλής διακίνησης φαρμάκων.

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί για την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων

Ήδη ο τομέας του Φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης, λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα, τονίζει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο ΠΦΣ, ζητώντας επομένως να γίνουν κινήσεις προληπτικές και όχι θεραπείας εκ των υστέρων δηλαδή, αναφορικά με το θέμα της διακίνησης, το οποίο εμποδίζεται όπως είναι φυσικό με την μειωμένη ρευστότητα (capital controls).

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, το πρόβλημα είναι ότι διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα, ενώ πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά και αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΠΦΣ προς τον υπουργόις Υγείας έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα ο φαρμακευτικός κλάδος που εκπροσωπείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα και με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας μας.

Θα πρέπει όμως να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα , πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς.

Παράλληλα δεχόμαστε καταγγελίες συναδέλφων ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς.

Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας του Φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης , λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα.

Επειδή «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», θεωρούμε απαραίτητο τον προγραμματισμό συνάντησης μέσα στην εβδομάδα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική την λειτουργία, της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Άμεση συνάντηση με την Ν. Βαλαβάνη για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιώνΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ