ΦΑΡΜΑΚO

Έντονη αντίδραση από τις φαρμακαποθήκες: Δεν ζητάμε μετρητά την ώρα της κρίσης - Μειώθηκαν και οι παράλληλες εξαγωγές

Την έντονη αντίδρασή του για το γεγονός ότι δεν ζητά από τα φαρμακεία πληρωμές με μετρητά, την δύσκολη αυτή περίοδο της μειωμένης ρευστότητας, εκφράζει το θεσμικό όργανο των φαρμακαποθηκών.

Έντονη αντίδραση από τις φαρμακαποθήκες: Δεν ζητάμε μετρητά την ώρα της κρίσης - Μειώθηκαν και οι παράλληλες εξαγωγές

Την ίδια ώρα, με επιστολή προς τα μέλη του, ο Σύλλογος σύστησε άμεσο περιορισμό στις παράλληλες εξαγωγές, γεγονός που έγινε σεβαστό από τις φαρμακαποθήκες και τηρήθηκε, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, το παράλληλο εμπόριο - δραστηριότητα κατά τα άλλα απολύτως νόμιμη - να έχει ελαχιστοποιηθεί δραστικά από την πρώτη ημέρα της κρίσης. Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα, όπως τονίζει ο Σύλλογος, μπορούν να επιβεβαιώσουν τις σχεδόν μηδενικές εξαγωγές της τελευταίας εβδομάδας, από τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΦ.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, «διαψεύδει καταγγελίες για αίτημα πληρωμής των παραγγελιών φαρμακοποιών τοις μετρητοίς, καθώς στη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων, συμφωνήθηκε ταυτόχρονα η τήρηση των συνήθων όρων λειτουργίας της αγοράς τόσο ως προς τις πιστώσεις όσο και ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται».

Παράλληλα ο Σύλλογος, υπογραμμίζει ότι «οι φαρμακαποθήκες είναι-ίσως- οι μόνοι που τήρησαν απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία» προσθέτοντας ότι «εντούτοις, τελευταία εμφανίζονται φαινόμενα αυξημένης ζήτησης από φαρμακεία, για συγκεκριμένα φάρμακα οπότε όταν η υπέρβαση ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των παραγγελιών, τότε παρατηρείται πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω ανάλογων περιορισμών που δέχονται οι φαρμακαποθήκες από τη φαρμακευτική βιομηχανία».

Ακόμη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρει ότι η τροφοδοσία των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες, ύστερα και από τη συμφωνία ολόκληρης της αλυσίδας φαρμάκου από την παραγωγή μέχρι τη διανομή, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΦ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί «όσους κάνουν γενικές και αόριστες καταγγελίες είτε να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία αν έχουν, είτε να σωπάσουν, διότι δημιουργούν πανικό στην αγορά και στους ασθενείς - καταναλωτές άνευ λόγου και αιτίας». Καλεί επίσης όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου (βιομηχανίες, συνεταιρισμούς, φαρμακεία) να συστρατευθούν μαζί τους την Εθνική προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και να μην επιδίδονται σε κορώνες μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Περιορίζονται... προληπτικά οι δίμηνες συνταγές για να διατηρηθούν τα αποθέματα των φαρμακείων

Σειρά πρωτοβουλιών από τους φαρμακοποιούς, για την ομαλή λειτουργία της διακίνησης φαρμάκου

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί για την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες