ΦΑΡΜΑΚO

Διαβεβαίωση Κουρουμπλή για επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

Καθησυχαστικός για το θέμα της επάρκειας φαρμάκων εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», τονίζοντας ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φαρμάκων.

Διαβεβαίωση Κουρουμπλή για επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

«Είμαστε σε τακτική επαφή με την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και εγκρίνονται οι εισαγωγές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς εγκρίσεων για εταιρείες που θέλουν να εισάγουν», σημείωσε, προσθέτοντας, ότι οι εταιρείες εισαγωγών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να έχουν στοκ 90 ημερών.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και γίνονται συναντήσεις με τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων, με τις εταιρείες εισαγωγών, με τις φαρμακαποθήκες και με τους φορείς των φαρμακοποιών. Υπάρχει ένας συντονισμός. Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή ότι έχει αλλάξει παρά τη δυσκολία που υπάρχει λόγω των μέτρων, η ροή διακίνησης του φαρμάκου στους χώρους και από τους φορείς που πρέπει να διακινείται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση «πόσο αντέχουμε σε αυτό το ειδικό καθεστώς» ο υπουργός Υγείας είπε: «Από τη στιγμή που δεν εμποδίζονται με οποιονδήποτε τρόπο οι εισαγωγές και η διαδικασία -η ροή- λειτουργεί όπως λειτουργούσε, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει...».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας, ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Φαρμάκου που έχει συστήσει αυτή τη στιγμή, θα δώσει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου, να συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, προανήγγειλε αλλαγές στην διαδικασία απόκτησης ειδικότητας: «Αυτή τη στιγμή φεύγουν τα παιδιά μας, τα καλά μυαλά του τόπου, οι γιατροί γιατί πρέπει να περιμένουν 3 - 4 χρόνια να κάνουν ειδικότητα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, θα το αλλάξω, θα κάνουμε εξετάσεις. Όποιοι είναι ικανοί θα παίρνουν προτεραιότητα...».