ΦΑΡΜΑΚO

ΦΥΚ στα φαρμακεία: Αντιδρούν και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι γιατροί και οι οικονομολόγοι υγείας

Πυκνώνουν οι φωνές οι οποίες εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους αλλά και τον προβληματισμό τους για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία, όπως αναφέρουν, δεν πρέπει να εισέλθουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά αντίθετα θα πρέπει να βρίσκονται και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ΦΥΚ στα φαρμακεία: Αντιδρούν και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι γιατροί και οι οικονομολόγοι υγείας

Έτσι, μετά τους χρονίως πάσχοντες και τις Ενώσεις Ασθενών, και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες αλλά και οικονομολόγοι της υγείας και ιατρικοί κύκλοι, δηλώνουν προβληματισμένοι για το εγχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο Υγείας συγκεκριμένα έχει δεχθεί εισηγήσεις να μεταβάλει το καθεστώς πώλησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και να επιτρέψει την πώλησή τους εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ από χονδρέμπορους και ιδιωτικά φαρμακεία.

Ωστόσο, αυτό που στην πραγματικότητα σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι ορισμένα μόνο φάρμακα που αφορούν χρόνιες ασθένειες να μπορούν, παράλληλα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να βρίσκονται και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Η αρχή μάλιστα λέγεται ότι θα γίνει με τα φάρμακα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Τα ΦΥΚ είναι φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία πολύ σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών και προορίζονται, κυρίως, για νοσοκομειακή χρήση. Σε αυτά περιλαμβάνονται πλήθος ευαίσθητων βιολογικών φαρμάκων, η παραγωγή και η εισαγωγή των οποίων εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχτεί, διαμηνύουν ιατρικοί κύκλοι, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία ότι ορισμένοι χονδρέμποροι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση, όπως συνέβη στο παρελθόν, και θα προβούν σε παράλληλες εξαγωγές, προκαλώντας κατ' αυτό τον τρόπο ελλείψεις στην αγορά.

Ιδίως για την περίπτωση των βιολογικών φαρμάκων, η παραγωγή των οποίων απαιτεί ειδικό μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, οι ελλείψεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν, ενώ τις συνέπειες θα τις επωμιστεί η υγεία των σοβαρά ασθενών, των ογκολογικών ασθενών, των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.

Αντίθετη και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Στις ανησυχίες των ιατρών έρχεται να προστεθεί και η αντίθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑμεΑ), η οποία εκφράζει τη διαφωνία της, παρά το πρόσταγμα του υπουργείου ότι πρόκειται για μια ενέργεια που θα διευκολύνει τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Η ΕΣΑμεΑ με παρέμβασή της διαχωρίζει τη θέση της: «Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κατά μείζονα λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τους ασθενείς που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων. Και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι αντίθετος με αυτή τη μεταφορά, λόγω του ότι τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά φαρμάκων υψηλού κόστους». Η ΕΣΑμεΑ εκτιμά ότι το υπουργείο Υγείας θα κατανοήσει το κρίσιμο αίτημά της και θα διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των ασθενών, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Έως 30% διόγκωση της δαπάνης ΕΟΠΥΥ για ΦΥΚ

Οικονομολόγοι της υγείας φαίνεται να διαφωνούν με τη σειρά τους με τη μεταφορά της πώλησης των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία και τους χονδρέμπορους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ κατά έως 30%. Όπως εξηγούν, ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή προμηθεύεται τα ΦΥΚ σε φθηνότερη τιμή (5%) από την ex-factory, ενώ τα ιδιωτικά φαρμακεία θα τα προμηθεύονται στην ex-factory τιμή και θα τα πωλούν συνυπολογίζοντας τα ενδιάμεσα κόστη και το κέρδος τους. Ο ΕΟΠΥΥ εν συνεχεία θα πρέπει να τα αποζημιώσει σε αυτή την σαφώς ακριβότερη τιμή, διογκώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη, σε μια συγκυρία όπου κάθε ευρώ είναι πολύτιμο και δυσεύρετο στα δημόσια ταμεία, καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο του υπ.Υγείας για διάθεση ακριβών φαρμάκων ορισμένων ασθενειών και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Διαψεύδει το υπ. Υγείας την διάθεση των ΦΥΚ για ρευματοπαθείς μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία