ΦΑΡΜΑΚO

Lilly & Biogen: Μάχη κατά του Αlzheimer με νέα αντισώματα

Η Biogen και η Eli Lilly, δύο φαρμακευτικές εταιρείες που επενδύουν σημαντικά ποσά στη μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, πρόκειται να παρουσιάσουν κλινικά δεδομένα σχετικά με ένα δύο projects που έχουν δυνατότητα να αλλάξουν την προσέγγιση της βιομηχανίας στον τομέα.

Lilly & Biogen: Μάχη κατά του Αlzheimer με νέα αντισώματα

Και τα δύο projects αναπτύσσουν ένα αντίσωμα που στοχεύει στις πρωτεΐνες β-αμυλοειδούς, που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο και θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες «ύποπτες» για ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών επιδράσεων του Alzheimer.

Παλαιότερες θεραπείες αυτού του είδους είχαν μια μακρά και θλιβερή ιστορία στην όψιμη φάση ανάπτυξής τους, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.

Ωστόσο, τα πρώτα θετικά στοιχεία από τις δύο νέες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι ο σωστός συνδυασμός των ασθενών και της θεραπείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχία τη Φάση ΙΙΙ για αναστολείς αμυλοειδούς.

Στο προσεχές Διεθνές Συνέδριο για την νόσο του Alzheimer στην Ουάσιγκτον, η Lilly και η Biogen θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους. Ειδικότερα, η Biogen αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία από τις μελέτες Φάσης Ιβ, σχετικά με ένα αντίσωμα που ονομάζεται aducanumab.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι οι δόσεις 3 mg και των 10 mg οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική επίδραση στη γνωστική λειτουργία μετά από 54 εβδομάδες, ωστόσο η Biogen δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει στοιχεία για τους ασθενείς που πήραν 6 mg aducanumab.

Τώρα αυτά τα αποτελέσματα είναι έτοιμα για παρουσίαση. Εάν η δόση των 6-mg είναι αποτελεσματική, η Biogen θα ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης ΙΙΙ, εντός του τρέχοντος έτους.