ΦΑΡΜΑΚO

Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί την πολιτική Βορίδη στα φάρμακα, έξι μήνες μετά...

Φαίνεται πως η επικείμενη άφιξη των τροϊκανών στην Αθήνα και η αλλαγή των δεδομένων, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη του τρίτου μνημονίου, προκαλεί «παρενέργειες» και στο υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί την πολιτική Βορίδη στα φάρμακα, έξι μήνες μετά...

Διότι δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί η... σπουδή με την οποία κινήθηκε η διαδικασία, δίχως καμία προετοιμασία και με ενημέρωση... εξπρές προς τα μέλη της επιτροπής τιμών φαρμάκων, για άμεση κλήση προς συνεδρίαση, το πρωί της Παρασκευής (24/07/2015).

Προφανώς, άρχισαν τα... όργανα, καθώς σκοπός της συνεδρίασης είναι η λήψη αποφάσεων για νέες μειώσεις στις τιμές, έτσι όπως αυτές έχουν ενταχθεί στις δράσεις του υπουργείου Υγείας. Και αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή συνεδρίαση και ο σκοπός αυτής δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων που έτσι κι αλλιώς αυτές έχουν μετατεθεί για νομοθέτηση προσεχώς.

Όσο και αν ακουστεί παράξενο και ανεδαφικό, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλείται να... υλοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ και του Μάκη Βορίδη, για την ανακοστολόγηση στις τιμές των φαρμάκων με τον τρόπο υπολογισμού που είχε σχεδιάσει ο πρώην υπουργός υγείας, δηλαδή οι τροϊκανοί που είχαν κατοικοεδρεύσει στο υπουργείο Υγείας.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, πως έξι μήνες τώρα δεν ανέλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία η νέα κυβέρνηση για να βάλει τέλος στα αποτυχημένα μοντέλα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείο Υγείας και σήμερα φτάνει στο σημείο να εκτελέσει τις αποφάσεις του Βορίδη.

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό και αυτό!

Αυτό, λοιπόν, που απαιτείται σήμερα είναι να γίνουν από τα μέλη της επιτροπής, κυρίως όμως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλες εκείνες οι ενέργειες και φυσικά να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες που δεν θα θίγουν τα δικαιώματα των Ελλήνων ασφαλισμένων και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της αριστεράς. Ως εκ τούτου θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην ισοπεδωθούν τα πάντα για να γίνει αρεστή μια κυβέρνηση στους δανειστές που εκείνοι ενδιαφέρονται -αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια πια- μόνο για την επιβίωση των ξένων πολυεθνικών που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Δεν μπορεί η επιτροπή τιμών φαρμάκων να δρα με... συμμάχους την τρόικα και τους «θεσμούς», που ξεκάθαρα στοχεύουν - μέσω του τρίτου μνημονίου - στην οριστική διάλυση του πιο ισχυρού πυλώνα που παραμένει όρθιος εν μέσω κρίσης στην ελληνική οικονομία και φυσικά, κατ' επέκταση, της υγείας των πολιτών.

Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζουν άπαντες ότι η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις καθαρά ελληνικού ενδιαφέροντος. Η φαρμακευτική πολιτική έχει δεχτεί τέτοια πλήγματα, που το μόνο που απομένει είναι να λάβει και τη χαριστική βολή.

Θα τα δώσουν όλα στους δανειστές τα μέλη της επιτροπής φαρμάκων, για να τους ικανοποιήσουν λίγες ώρες πριν πατήσουν ξανά το πόδι τους στην Αθήνα; Θα το διαπιστώσουμε σήμερα...

Πηγή: www.newsbomb.gr