ΦΑΡΜΑΚO

Έντονη η ανησυχία του ΠΟΥ για τη «διστακτικότητα» απέναντι στα εμβόλια

Την ανησυχία του απέναντι στο φαινόμενο που ο ίδιος αποκαλεί «διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια» (vaccine hesitancy) εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε νέα ανακοίνωσή του.

Έντονη η ανησυχία του ΠΟΥ για τη «διστακτικότητα» απέναντι στα εμβόλια

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του οργανισμού, η καθυστέρηση ή η άρνηση ορισμένων να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους –παρά τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες ανοσοποίησης– αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ, ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως δεν κάνει τα σωτήρια εμβόλια ρουτίνας που προτείνουν οι ειδικοί, ενώ 1,5 εκατομμύριο παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί χάρη στα εμβόλια.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως όσοι καθυστερούν ή αρνούνται τους αναγκαίους εμβολιασμούς δημιουργούν αυξανόμενες προκλήσεις για τις χώρες που επιζητούν να γεφυρώσουν το χάσμα της ανοσοποίησης.

Οι αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, οι προκαταλήψεις που βασίζονται σε μύθους και παρανοήσεις, η ανεπαρκής πληροφόρηση και η δυσπιστία απέναντι στους επαγγελματίες υγείας είναι μερικοί από τους παράγοντες που θέτουν τις βάσεις για να καλλιεργηθεί και να εξαπλωθεί η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Διαβάστε περισσότερα για το αντιεμβολιαστικό κίνημα εδώ

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΠΟΥ εδώ